Računalništvo, telefonija
11.01.2018 09:55

Deli z drugimi:

Share

Podatkovni center Lefdal Mine

Podatkovni center Lefdal Mine Datacenter na Norveškem je najbolj energetsko učinkovit, varen prilagodljiv in okolju prijazen podatkovni center v Evropi. Celotna zgradba postavlja nove standarde na področju podatkovnih centrov.
Lefdal Mine Datacenter
Lefdal Mine Datacenter

Podatkovni center Lefdal Mine Datacenter (LMD) na Norveškem je najbolj energetsko učinkovit, varen prilagodljiv in okolju prijazen podatkovni center v Evropi. Otvoritev je bila 10. maja 2017, ko je bila končana prva stopnja gradnje, ki omogoča do 45 MW hladilne moči. Celotna zgradba postavlja nove standarde na področju podatkovnih centrov. Veliko prostora in modularna zasnova omogočata hiter odzivni čas in hitro vzpostavitev. Kombinacija poceni in obnovljivih virov napajanja predstavlja nizke stroške za uporabnike. Kot strateški in tehnološki partner je Rittal zagotovil predhodno sestavljeno, modularno in po meri izdelano infrastrukturo za podatkovni center.

Podatkovni center Lefdal Mine Datacenter (LMD) – eden izmed najbolj učinkovitih, okolju prijaznih in varnih podatkovnih centrov v Evropi – je bil slavnostno odprt. Na otvoritvi, 10. maja 2017, so bili visoki predstavniki iz političnega in poslovnega sveta.

Govor na otvoritvi je imel tudi dr. Karl-Ulrich Köhler, generalni direktor Rittal International, ki je povedal: “Trenutna digitalizacija bo brez dvoma potrebovala vedno večje zahteve in kapacitete podatkovnih centrov zaradi izjemno učinkovite industrializacije infrastrukture podatkovnih centrov in storitev – inteligentne standardizacije. Naše podjetje verjame v takšen napredek in podpira učinkovito industrializacijo. To je zapisano v genih našega podjetja že od leta 1961, ko je bilo podjetje Rittal ustanovljeno.“

Okolju najbolj prijazen podatkovni center v Evropi

Podatkovni center na zahodni obali Norveške s površino 120.000 kvadratnih metrov za delovanje uporablja samo obnovljive vire energije. Poleg tega je hlajenje zagotovljeno z vodo iz bližnjega fjorda. Stroški porabe energije so zato izjemno nizki in lahko sistem dosega indeks učinkovitosti porabe energije PUE (Power Usage Effectiveness) manjši od 1,15.

Prilagodljive rešitve po meri

Prilagodljivost LMD je edinstvena v smislu razpoložljivega prostora in drugih tehničnih rešitev. Velika prostornina s 16 metrov visokimi prostori v rudniku skupaj s pripadajočo logistiko zagotavlja različne cenovne razrede učinkovitih rešitev po meri. LMD ima do 120.000 m² uporabne površine in več kot 200+ MW energije za informacijske sisteme v zabojniku ali za klasične rešitve. To uporabnikom omogoča vzpostavitev modela “plačilo po potrebi”, kjer ne potrebujejo plačevati za večje kapacitete, ki jih ne potrebujejo.

“Mi lahko olajšamo vse znane koncepte rešitev za izkoriščanje prostora in ponudimo boljše zabojnike različnih oblik in velikosti s po meri prilagojenim napajanjem, temperaturo, vlažnostjo in nadzorno opremo. S tehnologijo partnerjev Rittal in IBM in njihovim prispevkom med celotno gradnjo podatkovnega centra in z njihovimi rešitvami lahko v naš ekosistem vključimo najboljše storitve”, razlaga Jørn Skaane, generalni direktor podatkovnega centra Lefdal Mine Datacenter.

Stroškovno učinkovite rešitve in hitra vzpostavitev za končnega uporabnika

Ker četrta industrijska revolucija zahteva prilagodljive IT rešitve, standardizirani podatkovni centri in zabojniki podjetja Rittal omogočajo hitro in prilagodljivo vzpostavitev IT infrastrukture po meri, ki jo dostavijo v šestih tednih.

“Projekt Lefdal Mine Datacenter prepričljivo dokazuje priročnost vzpostavitve varnega, učinkovitega in cenovno ugodnega podatkovnega centra v zelo kratkem času. Visoka stopnja standardizacije skupaj z dobro izkoriščenimi prednostmi zahodne obale Norveške zagotavlja dobre rezultate stroškovne TCO analize. Dosežejo se lahko veliki prihranki do 40% v primerjavi z običajnimi spletnimi podatkovnimi centri na primer v Nemčiji”, razlaga dr. Karl-Ulrich Köhler, generalni direktor Rittal International.

Izjemno varen objekt

Poleg tega bo podatkovni center Lefdal Mine Datacenter eden izmed najbolj varnih podatkovnih centrov v Evropi. Podatki so zaščiteni pred elektromagnetnimi impulzi v varnih podzemnih dvoranah. Objekt ima dve vstopni točki, kar zagotavlja veliko naravno varnost in omejen dostop. Zasnova in dokumentacija namestitve infrastrukture je strogo zaupna in do nje lahko ves čas, 24/7, dostopa samo usposobljeno osebje v objektu. S tem izpolnjuje zahteve Tier III.

Rešitve za vse IT scenarije

V naslednjih mesecih bo podatkovni center Lefdal Mine Datacenter postopoma začel dodajati infrastrukturo za uporabnike. iNNOVO Cloud – nemški ponudnik spletnih podatkovnih storitev, bo eden izmed prvih mednarodnih kupcev, ki bo tam vzpostavil svojo infrastrukturo v IT zabojnikih. Prve namestitve bodo dokončane in pripravljene za uporabo do septembra in njihove spletne storitve vključno s HPC kot storitev bodo na voljo norveškim in mednarodnim uporabnikom.

Dodatno bo IBM iz podatkovnega centra Lefdal Mine Datacenter ponujal storitve Resiliency Services.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RITTAL d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RITTAL d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RITTAL d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku