Telefoni
18.07.2016 11:07
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Po Applu se v avtomobilske vode podaja tudi Samsung

Samsung Galaxy S7 naj bi se le kosal z novima Applovima mobilnika iPhone 6S!
Samsung Galaxy S7 naj bi se le kosal z novima Applovima mobilnika iPhone 6S!

Ni skrivnost, da podjetje Apple aktivno razvija svojo prvo vozilo. Na trg naj bi po nekaterih ocenah prispelo okoli leta 2020. Kakšne prednosti si pri Applu obetajo je v tem trenutku težko napovedati. Konkurenca na trgu avtomobilov je s prihodom podjetja Tesla pridobila resnega igralca, ki izkorišča slabosti vseh ustaljenih podjetij. Zato se postavlja vprašanje kje svojo priložnost vidijo pri Applu. A na to bo potrebno še počakati. Za večje presenečenje v avtomobilski industriji pa so poskrbeli pri Samsungu. Po zadnjih poročilih so se pri podjetju odločili za nakup deleža v kitajskem proizvajalcu električnih vozil BYD. Kolikšen delež podjetja je šel v roke Samsunga v tem trenutku ni znano, pojavlja se informacija o 4 odstotnem deležu, vendar pa kot kaže se tudi pri Samsungu podajajo v avtomobilske vode.

Odločitev Samsunga pa ne preseneča analitike. Trg pametnih telefonov je, vsaj za zdaj, dosegel svoj vrh. Rast se je upočasnila in z nekaterimi izjemami, kot sta Indija in Indonezija, so več ali manj vsi pomembnejši trgi dosegli visok odstotek uporabnikov pametnih telefonov. Zato je Samsung pod pritiskom, da si poišče nove vire prihodkov in avtomobilizem je kot kaže priljubljena izbira. Uradna izjava Samsunga navaja možnost sodelovanja na številnih področjih. Investicija naj bi imela pozitivne učinke na razvoj sestavnih delov za vozila in pametne telefone. Kaj natančnejšega pa ni bilo omenjenega.

Razlog zakaj se pri Samsungu odločajo za sodelovanje z avtomobilskim proizvajalcem je lahko tudi povezan s platformo Tizen. Neposredna kontrola nad razvojem vozil omogoča podjetju lažjo integracijo lastne platforme in s tem še manj odvisnosti od googlovega Androida. Ni naključje da samsungove pametne naprave, kot so na primer ure in hladilniki, delujejo na operacijskem sistemu Tizen in ne na Android. Podjetje se očitno počuti dovolj močno, da razvija lasten operacijski sistem kljub temu, da je to spodletelo ostalimo kot sta na primer BlackBerry in Nokia.

Zanimivo bo tako opazovati kako se tehnološka podjetja podajajo v konkurenčni boj na panogo, ki so si jo lepo delila tradicionalna avtomobilska podjetja. Nova konkurenca bo vsekakor koristna za končne kupce, ki bodo imeli boljši in večjo izbiro.

Vas zanima več iz te teme?
Samsung telefoni

Prijavi napako v članku