06.03.2014 18:08

Deli z drugimi:

Share

Pirati pod prisilo?

Naj že na začetku razčistimo, da so uporabniki naprav Apple tukaj izvzeti!
Pirati pod prisilo?
Pirati pod prisilo?

Poslušalci glasbe na mobilnih napravah v Sloveniji smo prisiljeni v piratstvo. Kaj to pomeni? Da bo vse skupaj bolj jasno, se vrnimo za dobrih 10 let nazaj.

Natančneje, vrnimo se na datum 28. april 2003. Verjetno vam ta datum ne pomeni ničesar, v resnici pa se je takrat zgodila velika “revolucija” v glasbeni industriji. Tako je, na ta dan je svoja vrata odprla trgovina iTunes, in sicer z namenom, da zaključi celovito izkušnjo, ki jo je ponujala povezava med Macom in iPodom. Pred iTunesi si se namreč moral, če si se želel izogniti piratstvu, odpraviti v trgovino, kupiti CD, četudi ti je bila na njem všeč le ena skladba, in ga nato po zapletenih postopkih uvoziti v svojo medijsko knjižnico. Za Applove uporabnike pri nas je od septembra 2011 poskrbljeno, saj lahko od takrat naprej glasbo in filme prek iTunesov kupujemo tudi v Sloveniji. Kaj pa ostali?

Android?

Na platformi Android imamo nekaj podobnega, imenuje se Google Play Music. Maja 2013 je bila predstavljena tudi storitev Google Play Music All Access. Dolgo ime, se strinjam, a misel na to, kar ponuja (neomejen “stream” pesmi + možnost shranjevanja do 20.000 pesmi iz lastne knjižnice) za samo 9,99 USD na mesec, ti povzroči solzne oči, ko zagledaš tisti dobro znani napis: “The feature is not yet available in your country”.

Kaj pa alternative?

SPOTIFY: najbrž ga vsi poznate, saj je to najbolj razširjena storitev “music streaming”, ki deluje tudi na vseh bolj razširjenih operacijskih sistemih. Izbiramo lahko med dvema “paketoma”. Prvi je “free”, ki nam dovoljuje poslušanje vseh skladb, z občasnimi oglasi in omejenim številom skladb, ki jih lahko preskočimo. Za še boljšo kvaliteto zvoka, “svobodo brez oglasov”, shranjevanje priljubljenih pesmi na napravo za poslušanje (tudi brez povezave) pa je na voljo premium paket. A kaj, ko tudi tu dobimo tisti nesrečni “… not available in your country”.

BEATS MUSIC: novost, ki je sicer še v razvoju, narejena naj bi bila po podobnem principu kot Spotify, vendar ima za zdaj le dvotedensko brezplačno obdobje, brez možnosti mesečnih naročnin (zaenkrat), a kakšno naključje –“… še ni na voljo v vaši regiji”.

WINDOWS PHONE: Windows Phone OS nudi Microsoftov xBox Music, pri katerem je podobna zgodba: “… not available in your country/region”.

Zaključek?

Torej, lahko bi rekli, da smo prišli do zaključka. Na voljo imamo le tri rešitve:

  1. Stopimo do trgovine, kupimo CD zaradi ene pesmi, ki nam je všeč, in pesem, če imamo srečo, spravimo na svojo napravo.
  2. Kupimo glasbo prek iTunesov, poiščemo glasbo na svojem računalniku in jo prenesemo na telefon.
  3. Piratstvo, ki je tako enostavna rešitev, kot sta zgornji dve, le cenejša.

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

RITTAL d.o.o.

Letališka cesta 16, 1000 Ljubljana, Tel: 01 546 63 70
Rittal spodbuja inovacije in živi svoje vrednote To je Rittal. Globalni igralec, vodilni inovator, družinsko podjetje in zgleden delodajalec. Rittal zgodba Prihodnost Rittala se je ... Več
Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

AVIOR d.o.o.

Tehnološki park 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 33 15
Avior d.o.o. z naprednimi tehnološkimi rešitvami in inovativnim pristopom premaguje ovire in odgovarja na izzive s področja telekomunikacij ter ostalih oblik povezovanja med ljudmi. ... Več