Računalništvo, telefonija
02.02.2012 08:50

Deli z drugimi:

Share

Prednosti in pasti Googlove prenovljene politike zasebnosti

Google DA ali Google NE? To je zdaj vprašanje!
Google DA ali Google NE? To je zdaj vprašanje!

Podjetje Google je pred kratkim najavilo, da bo s prvim marcem spremenilo svojo politiko zasebnosti in sicer na način, da bo več kot 60 različnih politik zasebnosti združilo v eno. Googlova prenovljena politika zasebnosti je objavljena na spletni strani http://goo.gl/nyBsd. Tu se nahajajo še predogled politike, pogoji uporabe storitve in pogosto zastavljena vprašanja.

Računalniški gigant bo na podlagi prenovljene politike zasebnosti pričel povezovati podatke o uporabi vseh svojih storitev. S tem se bo oblikoval digitalni dosje uporabnikov, iz katerega bo takoj razviden vzorec uporabe spletnih storitev kot celote. Ta bo namreč vseboval podatke o uporabi e-poštnega predala Gmail, družbenega omrežja Google+, lokacijah (Google Maps), zgodovini iskanja na spletnem iskalniku Google, plačilih preko storitve Google Wallet in še bi lahko naštevali. Če k temu dodamo še povezavo z Androidom ter zahtevo, da za registracijo v Google+ navedete pravo ime in priimek ter da zaradi “varnostnih razlogov” Gmail na vsakem koraku zahteva telefonsko številko, dobimo neverjetno bazo podatkov, ki utegnejo o posamezniku povedati celo več kot o sebi ve uporabnik sam.

Ker so se na svetovnem spletu pojavili dvomi o dobronamernosti podjetja Google, se je ta seveda takoj postavil v bran. Računalniški gigant zagotavlja, da nam bo s tem zagotovil večjo preglednost in izbiro z izdelki, kot sta Google Nadzorna plošča in Upravitelj nastavitev za oglaševanje ter druga orodja. Google še jamči, da njegova načela zasebnosti ostajajo nespremenjena. Naših osebnih podatkov ne bo nikoli prodal ali jih brez našega dovoljenja razkril drugim (razen v redkih primerih, kot so veljavne zakonite zahteve). Žal se že tu zaplete. Ameriška zakonodaja “Patriot act« namreč daje ameriškim oblastem možnost dostopa do podatkov, ki jih hranijo podjetja z glavnim sedežem v ZDA, in to ne glede na lokacijo, na kateri so ti podatki shranjeni. Nemška časopisna hiša Wirtshafts Woche je pred časom razkrila, da je podjetje Google ameriškim obveščevalnim službam že večkrat izročilo podatke o evropskih uporabnikih svojih storitev, kot so vsebina elektronske pošte, dokumenti, analitika dostopov, aktivnosti na socialnih omrežjih in podobno. Te podatke je Google ameriškim obveščevalnim službam izročil celo v primeru, da so se ti nahajali le na strežnikih, lociranih znotraj meja Evropske unije.

Do nove Googlove politike zasebnosti je kritično tudi podjetje Microsoft. To je uporabnikom celo predlagalo, naj zaradi nove politike zasebnosti zapustijo Google in pričnejo uporabljati njihove storitve. Vodilni podjetja iz Redmonda so namreč prepričani, da bo Google z novo politiko zasebnosti še dodatno otežil nadzor nad našimi osebnimi podatki. In to še ni vse. Google bo zbrane podatke za mastne denarce prodajal oglaševalcem.

Tudi naš Informacijski pooblaščenec ima o novi Googlovi politiki zasebnosti mešane občutke. »Po eni strani gre pohvaliti prizadevanja v smeri poenotene politike zasebnosti, saj je praksa na tem področju milo rečeno katastrofalna. Med bistvene elemente kakovostnih in uporabnikom prijaznih spletnih mest vsekakor sodi ustrezno obveščanje posameznika o tem, kateri osebni podatki se zbirajo, s kakšnimi nameni se zbirajo in dalje obdelujejo, ali in pod kakšnimi pogoji se posredujejo tretjim osebam ter o drugih pomembnejših okoliščinah zbiranja in obdelave osebnih podatkov na določenem spletnem mestu. Nikakor pa ne gre spregledati, da gre za enega največjih zbiralcev osebnih podatkov na svetu, ki zbira o nas podatke iz praktično vseh por našega delovanja in udejstvovanja v informacijski družbi. Pri takšnih upravljavcih pa je zelo težko preprečiti pojav zlorabe osebnih podatkov za druge namene, saj – karikirano povedano – ena plus ena ni več nujno dve. Omenjeni pojav »function creep« je izjemno težko preprečiti ali ustaviti, saj mamljivost podatkov narašča z njihovim obsegom in občutljivostjo. Če se uporabniki doslej še niso vprašali, pa je verjetno sedaj pravi čas za ponovni premislek, ali se resnično upajo zaupati toliko podatkov enemu samemu podjetju«, nam je zaupal Informacijski pooblaščenec.

Če uporabljate Googlove storitve, temeljito razmislite, ali boste še naprej uporabljali vse njegove storitve. Čeprav ste stoodstotno prepričani, da nimate kaj skrivati, se zamislite, kaj vse ste do sedaj vpisovali v spletni iskalnik Google in katere videoposnetke ste si ogledali na spletnem portalu YouTube. Ste še prepričani, da med iskalnimi pojmi ali videoposnetki ni bili nič takega, kar bi vas spravilo v zadrego če bi prišlo v napačne roke? Odločitev je seveda le v vaših rokah. Verjamemo, da bo odločitev vse prej kot enostavna, saj so mnoge Googlove storitve danes vsaj korak pred storitvami konkurenčnih podjetij. Pa še brezplačne so.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XLAB d.o.o.

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB: profesionalen tehnološki inovator XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področje oddaljenega namizja (ISL Online), upravljanja in avtomatizacije hibridne infrastrukture ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Z več kot 25 letnimi izkušnjami lahko Vibor d.o.o. zadovolji vse potrebe svojih zadovoljnih strank na področju upravljanja z dokumenti. V želji uporabnikom omogočati hitrejše ... Več
Zlati partner

VERACOMP d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 50
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več