Računalništvo, telefonija
14.06.2010 12:50

Deli z drugimi:

Share

Petindvajset let brezžične tehnologije Wi-Fi

Nepridipravom se zagotovo obetajo težki časi!
Nepridipravom se zagotovo obetajo težki časi!

Podjetje D-Link, vodilno na področju razvoja, oblikovanja in proizvodnje mrežne in komunikacijske opreme, je obeležilo 25 let delovanja na področju tehnologije Wi-Fi, ki je odločilno vplivala tako na razvoj kot tudi na kakovost različnih področji človekove dejavnosti – od poslovnega do zasebnega.

Pred 25 leti je ameriški svet za telekomunikacije (FCC) sprejel sklep, da podjetjem prepove dostop do razpoložljivih radiofrekvenčnih pasov, s čimer se je pričela pobuda za razvoj brezžične tehnologije Wi-Fi 802.11. Odločitev ameriškega regulatornega organa je spodbudila tudi preostale organizacije širom sveta, da so sprejela podobna pravila in s tem posledično močno vplivala na razvoj in širjenje brezžičnega omrežja Wi-Fi, brez katerega danes praktično ne gre več.

Tehnologija Wi-Fi je namreč temeljito spremenila način, kako ljudje danes komunicirajo med seboj in je poskrbela za dodatne možnosti dela, ki ga lahko praktično opravljamo kadarkoli in kjerkoli. Zato ne preseneča, da tehnologijo Wi-Fi danes najdemo v bogati paleti naprav, in sicer v prenosnih večpredstavnostnih predvajalnikih, igralnih konzolah, mobilnih telefonih, tabličnih računalnikih in še bi lahko naštevali.

Pri razvoju tehnologije Wi-Fi je zelo pomembno vlogo odigralo tudi podjetje Podjetje D-Link, vodilno na področju razvoja, oblikovanja in proizvodnje mrežne in komunikacijske opreme. To še posebno velja na področju naprav, ki podpirajo najnovejši brezžični standard Wi-Fi 802.11n. Kot zanimivost naj tu dodamo, da je podjetje D-Link s svojo napravo DIR-635 hitri brezžični standard podpiralo že leta 2006 oziroma kar tri leta prej, ko je bil standard Wireless N uradno ratificiran. Pri tem velja še omeniti, da ima najnovejši brezžični standard Wi-Fi 802.11n zagotovljeno svetlo prihodnost, saj analitsko podjetje ABI Research ocenjuje, da bo trgovcem v letošnjem letu uspelo prodati kar 32,2 milijonov naprav s podporo standardu 802.11n za domačo uporabo in pol milijona naprav, namenjenih poslovnim okoljem.

V lanskem letu pa je samo podjetju D-Link uspelo prodati več kot 12 milijonov brezžičnih naprav. Podjetje Gartner pa ga je za nameček celo razglasilo za vodilnega svetovnega prodajalca brezžičnih dostopnih točk za srednje in velike organizacije. Pohvalno, ni kaj!

Ključni dogodki v zgodovini razvoja tehnologije Wi-Fi:

1985: FCC izda odločbo, ki prepoveduje nepooblaščen dostop do radijskih frekvenc za komunikacijo
1990: Člani mednarodne organizacije IEEE postavijo temelje za nastanek in razvoj standarda 802.11

1997: IEEE potrdi standard 802.11 za brezžično Ethernet omrežje
1999: IEEE ratificira standard 802.11b, ki podpira prenos podatkov s hitrostjo do 11 Mbitov/s
1999: Izraz Wi-Fi« (Wireless Fidelity) se prvič uporabi v komercialne namene
2003: IEEE ratificira standard 802.11g, ki podpira prenos podatkov s hitrostjo do 54 Mbitov/s
2009: IEEE ratificira standard 802.11n, ki podpira prenos podatkov s hitrostjo do 300 Mbitov/s


Prijavi napako v članku