Računalništvo, telefonija
24.03.2010 09:37
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Petdeset let laserja

Življenje brez laserskega žarka si danes le stežka predstavljamo!
Življenje brez laserskega žarka si danes le stežka predstavljamo!

Pred natanko petdesetimi leti, oziroma kar deset let preden je Neil Armstrong kot prvi človek stopil na površje Lune, sta znanstvenika Arthur Leonard Schawlow in Charles Hard Townes pridobila prvi patent za laserski žarek. Sicer je pravice nad patentom v naslednjih nekaj letih poskušal z vrsto vloženih tožb pridobiti fizik Gordon Gould. Laser je zagotovo izjemno veliko pripomogel k nadaljnjemu razvoju tehnologije.

Laserski žarek je v teku let najprej prevzel vlogo gramofonske igle, saj je postal ključen gradnik za prebiranje in zapisovanje optičnih zgoščenk. Laser je kaj kmalu postal tudi ključen gradnik merilnih inštrumentov in drugih bolj ali manj uporabnih izdelkov. Danes pa laserski žarek uporabljamo na številnih področjih in sicer od vojske in raziskovalnih dejavnosti do medicine.

Laser bo zagotovo imel zelo pomembno vlogo pri razvoju tehnologije tudi v prihodnje, saj ga znanstveniki na dnevni osnovi uporabljajo za pripravo novih in nadvse zanimivih aplikacij. Pri laserskem žarku trenutno namreč predstavlja omejitev le človeška iznajdljivost.


Prijavi napako v članku