Operacijski sistemi
26.11.2012 07:41
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Peppermint Three: Prvi oblačni Linux

Operacijski sistem, ki ga velja preizkusiti!
Operacijski sistem, ki ga velja preizkusiti!

Programerji iz ZDA so pred časom pripravili nadvse zanimiv odprtokodni operacijski sistem, ki je pisan na kožo uporabi storitev računalništva v oblaku. Gre za Peppermint OS Three, ki v primerjavi z ostalimi operacijskimi sistemi potrebuje zelo malo sistemskih virov. Za njegovo poganjanje namreč zadostuje manj kot 200 MB sistemskega pomnilnika in trdi disk z 2 GB prostora. Kljub temu se priporoča uporaba računalnika z vsaj 1 GB sistemskega pomnilnika in s trdim diskom z vsaj 4 GB prostora.

Namestitev operacijskega sistema Peppermint OS Three je nadvse enostavna in hitra. To lahko brez težav opravijo tudi tisti uporabniki, ki se doslej še niso srečali s svetom odprte kode. Najlepše pri tem je to, da operacijski sistem Peppermint OS Three že »vsebuje« vse programe, ki jih potrebujemo za delo in zabavo na svetovnem spletu. Ker temelji na osnovi odprtokodnega operacijskega sistema Lubuntu 12.04, je na voljo tako v 32- kot 64-bitni različici.

Operacijski sistem Peppermint OS Three uporablja grafični vmesnik LXDE. Ta je bil pripravljen z namenom hitrega delovanja tudi na počasnih računalniških sistemih. Za deskanje po svetovnem spletu uporablja spletni brskalnik Google Chrome. Kot pisarniški paket je na voljo GWoffice. Operacijski sistem Peppermint OS Three ima na voljo še kopico orodij za predvajanje večpredstavnostnih vsebin ter za dostop in uporabo trenutno najbolj priljubljenih oblačnih storitev. Piko na i daje programska oprema Site Specific Browser (SSB), ki poskrbi za to, da se spletne aplikacije »obnašajo« na enak način, kot da bi bile nameščene lokalno.

Za lažje iskanje in nameščanje programske opreme ima operacijski sistem Peppermint OS Three na voljo priročen vmesnik. Ker težav z združljivostjo in delovanjem strojne opreme praktično ni, vam priporočamo, da ga preizkusite v živo. Operacijski sistem Peppermint OS Three je brezplačno na voljo na spletni povezavi http://goo.gl/0LTSw. Če boste pri nameščanju ali uporabi sistema naleteli na težave, nič zato. V tem primeru vam bodo namreč na pomoč priskočili strokovnjaki Foruma Računalniških novic (http://goo.gl/bBIpG).

Vas zanima več iz te teme?
Linux operacijski sistem

Prijavi napako v članku