Računalništvo, telefonija
16.06.2016 14:42

Deli z drugimi:

Share

Pazite se okuženih datotek na spletu

Na oblačnih storitvah za shranjevanje podatkov mrgoli zlonamerne programske kode.
Na oblačnih storitvah za shranjevanje podatkov mrgoli zlonamerne programske kode.

Če znotraj podjetja ali s prijatelji pogosto delite datoteke in mape prek oblačnih storitev, obstaja možnost, da je katera od njih okužena z zlonamerno kodo. Raziskovalci podjetja Netskope so namreč pri proučevanju vsebin, shranjenih v oblačnih storitvah, zasledili zelo nevarni trend. Medtem ko so bile oblačne storitve še pred kratkim relativno varne, je danes na vsakih deset shranjenih datotek vsaj ena, ki je okužena z vsaj eno škodljivo programsko kodo.

Število okuženih datotek shranjenih pri ponudnikih oblačnih storitev se je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem povečalo kar za trikrat. Večina okuženih datotek je bila okužena z izsiljevalskimi zlonamernimi kodami (ransomware), ki uporabniku onemogočijo nadaljnjo uporabo datotek, saj je njihova vsebina zašifrirana. Ostale zlonamerne kode pa so bile »skrite« v makrih, mobilnih aplikacijah in celo v piratskih programih za Applove računalnike sisteme Mac in sistem MacOS.

Če torej prenašate datoteke z oblačnih storitev, dodatna previdnost ne bo odveč. Poleg tega poskrbite, da bodo na vašem operacijskem sistemu nameščene vse varnostne posodobitve, da uporabljate posodobljen protivirusni program in da je posodobljena vsa programska oprema, vključno z dodatki in razširitvami.


Prijavi napako v članku