Računalništvo, telefonija
16.01.2018 13:21

Deli z drugimi:

Share

Pametni zvočniki imajo pozitiven učinek na otroke in mlade!

Pametni zvočniki naj bi bili precej bolj koristni od mobilnih naprav!
Pametni zvočniki naj bi bili precej bolj koristni od mobilnih naprav!

Številni starši in strokovnjaki so zaskrbljeni glede časa, ki ga otroci in mladostniki preživijo za zasloni pametnega mobilnega telefona in tabličnega računalnika. Uporaba mobilnih naprav lahko namreč hitro preraste v zasvojenost, pogosto pa najmlajši posegajo celo po neprimernih vsebinah. To je bil tudi razlog, zakaj sta dva največja delničarja podjetja Apple, ki imata v lasti kar preračunanih 1,75 milijarde evrov delnic družbe Apple, pred kratkim od vodilnih podjetja zahtevala, da čimprej uredi način, s katerim bi starši otrokom lahko omejili čas, ki ga preživijo z iPhoni.

Medtem ko pametni mobilni telefoni in tablični računalniki staršem povzročajo veliko skrbi, so otroški psihologi precej bolj optimistični glede pametnih zvočnikov in digitalnih pomočnikov, ki v zadnjem času precej pridobivajo na priljubljenosti. Ker lahko pametne zvočnike in digitalne pomočnike oziroma asistente upravljamo zvočno to pomeni, da lahko brskamo po svetovnem spletu, pregledamo vremensko napoved, iščemo športne rezultate in podobno brez potrebe, da bi po več ur strmeli v miniaturni zaslon naprave ali pa naš čas izgubljali na Facebooku ali Instagramu.

Velike zasluge za pozitivne učinke pametnih zvočnikov in digitalnih pomočnikov gre pripisati tudi razvijalcem aplikacij za te naprave, saj se te naprave danes uporablja tudi za izobraževanje in zabavo. Družinski člani lahko na primer z njimi igrajo kvize in odgovarjal na vprašanja, poslušajo otroške zgodbe, se učiijo in podobno. Poleg tega spodbujajo interakcijo in komunikacijo med člani gospodinjstva, medtem ko je pri mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih zgodba povsem drugačna. Nedavne raziskave so še pokazale, da približno dve tretjini ljudi, ki uporablja digitalne govorne pomočnike, preživi manj časa na pametnih mobilnih telefonih in tabličnih računalnikih.

Edina slabo stran pametnih zvočnikov in digitalnih pomočnikov starši vidijo v tem, da jih otroci in mladostniki pogosto zamenjujejo za prave osebe, saj od njih zahtevajo odgovore na določena vprašanja, na katera bi morali sicer odgovarjati starši ali učitelji. Te naprave lahko namreč posredujejo napačen odgovore, nekateri starši pa so celo prepričani, da pretirana uporaba digitalnih pripomočkov lahko pri otrocih razvije slabe navade, saj tu ni treba uporabljati besed »prosim« in »hvala«. Kljub temu pa gre tu za tehnologije, ki imajo več pozitivnih učinkov kot mobilne naprave.


Prijavi napako v članku