Telefoni
01.02.2010 14:40
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pametni mobilni telefon Nokia N900 z Applovim operacijskim sistemom MacOS

Mobilnik Nokia N900 je pravi računalnik v malem!
Mobilnik Nokia N900 je pravi računalnik v malem!

Podjetje Nokia je konec lanskega novembra pričelo tržiti mobilni telefon poslovnega razreda, ki temelji na osnovi odprtokodne platforme Maemo 5 in predstavlja resno konkurenco mobilnim aparatom podjetji Apple in RIM. Mobilni telefon Nokia N900 se po zmogljivosti lahko povsem kosa z žepnimi računalniki, saj za preračunavanje podatkov uporablja procesor ARM Coretex-A8 frekvence 600 MHz.

Zmogljiva strojna oprema mobilnega telefona Nokia N900 pa je finskega hekerja Tonija Nikkanena spodbudila k temu, da je na napravico kot prvi nasploh namestil Applov operacijski sistem MacOS X, in sicer starejšo različico 10.3 (Panther). Heker je za namestitev Applovega operacijskega sistema uporabil programsko opremo PearPC. Dejansko gre za emulator procesorjev IBM PowerPC in omogoča poganjanje večine operacijskih sistemov, ki so bili pripravljeni zanj.

Ker pametni mobilni telefon Nokia N900 poganja operacijski sistem MacOS X preko emulatorja, ne preseneča, da je odzivnost sistema izredno slaba. Kljub temu je finski heker vseeno dosegel nekaj, kar je še pred kratkim veljalo za tako rekoč nemogoče. Videoposnetek podviga pa je na voljo na spletnem naslovu http://www.youtube.com/watch?v=cFjl3Ob3VpU.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku