Računalništvo, telefonija
22.05.2013 11:09
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Osemnajstletnica z baterijo, ki se napolni v 30 sekundah

Osemnajstletna raziskovalka je navdušila strokovno žirijo na konferenci Intel International Science and Engineering Fair, saj je pripravila inovativno baterijo, ki se napolni v pičlih 30 sekundah. Baterija za nameček brez izgube kapacitete zdrži več kot 10 tisoč polnjenj.
Osemnajstletna Eesha Khare je strokovno žirijo prepričala z baterijo, ki se napolni v zgolj nekaj sekundah.
Osemnajstletna Eesha Khare je strokovno žirijo prepričala z baterijo, ki se napolni v zgolj nekaj sekundah.

Medtem ko večina izmed nas v prostem času zdolgočaseno brska po svetovnem spletu, je osemnajstletna Eesha Khare pripravila baterijo za mobilne naprave, ki bo spremenila naše življenje. Novi hranilnik električne energije se namreč napolni v zgolj 30 sekundah, kar pomeni, da se bo čas polnjenja pametnih mobilnih telefonov v povprečju skrajšal za kar 240-krat. Izjemno zmogljiva baterija naj bi bila z nekaj dodelavami primerna tudi za ostale prenosne naprave, kot so na primer tablični računalniki in miniaturni prenosniki.

Delovanje inovativne in upogljive baterije je bilo zaenkrat preizkušeno le na diodi LED, kar pa je bilo dovolj, da je prepričalo strokovno žirijo Intelovega mednarodnega sejma znanosti in inženiringa International Science and Engineering Fair. Ti so bili nadvse navdušeni tudi nad obstojnostjo novosti, saj jo lahko brez izgube kapacitete napolnimo do 10 tisočkrat, medtem ko običajne baterije omagajo že pri nekaj tisoč polnjenjih. Strokovna žirija je osemnajstletno Eesho Khare za revolucionaren izum na področju baterij nagradila z denarno nagrado v višini preračunanih 38 tisoč evrov.


Prijavi napako v članku