Namizni računalniki
30.09.2012 09:31
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Zmogljiv osebni računalnik na dlani

Prenosni računalnik Xi3 je prejel celo prestižno nagrado CES 2011 Innovations Award.
Prenosni računalnik Xi3 je prejel celo prestižno nagrado CES 2011 Innovations Award.

Ogromna ohišja osebnih računalnikov so bolj v napoto kot ne. Zaradi tega proizvajalci računalnikov neprestano iščejo načine, kako čim bolj zmogljivo strojno opremo »zapakirati« v kar se le da kompaktna ohišja. V tej »umetnosti« trenutno prednjači podjetje Xi3 Corporation z osebnimi računalniki družine »X«. Ti v dolžino namreč merijo zgolj 10,2 centimetrov in so grajeni na osnovnih treh ločenih modulov. Ti so za nameček še varčni z električno energijo.

Podjetje Xi3 Corporation bo za ljubitelje kompaktnih osebnih računalnikov pripravilo dva nova modela: X3A in X7A. Cenejši model X3A bo za preračunavanje podatkov uporabljal dvojedrni procesor AMD E-450 frekvence 1,65 gigahercev. Pri tem mu bo v pomoč še sistemski pomnilnik kapacitete štirih gigabajtov. Za shranjevanje podatkov bo na voljo pogon Solid State kapacitete 32 gigabajtov. Na njem bo nameščen operacijski sistem Windows ali Linux.

Zmogljivejši model X7A bo pisan na kožo zahtevnejšim uporabnikom. Ta bo namreč za tekoče poganjanje operacijskega sistema Windows in nameščene programske opreme uporabljal štirijedrni procesor frekvence 3,2 gigaherca. Za shranjevanje podatkov bo na voljo pogon Solid State s 64 gigabajti prostora. Hitro povezovanje bosta omogočala povezava Ethernet in podatkovni vmesnik USB 3.0.

Ker podjetje Xi3 Corporation za pripravo kompaktnih osebnih računalnikov X3A in X7A potrebuje preračunanih 195-tisoč evrov zagonskega kapitala, je za pomoč že zaprosilo uporabnike spletnega portala Kickstarter. Tu je za prednaročilo osebnega računalnika X3A potrebno odšteti vsaj preračunanih 390 evrov. Za zmogljivejši model X7A je seveda potrebno seči globlje v žep. Zanj podjetje Xi3 Corporation namreč zahteva preračunanih 860 evrov. Če bo računalniški gigant zbral dovolj finančnih sredstev za ambiciozen projekt, bosta kompaktna novinca po vsej verjetnosti naprodaj že v januarju (model X3A) oziroma februarju (model X7A).


Prijavi napako v članku