Računalništvo, telefonija
19.04.2013 10:13

Deli z drugimi:

Share

Optoma Ultimate 3d projektor HD25

Poznate rek glede televizorjev, da nikoli ne morejo biti preveliki? Kaj pa če vas niti 60-inčni velikani ne zadovoljijo, saj želite še večjo, a še vedno kakovostno sliko? Odgovor je nakup kvalitetnega HD projektorja, s katerim lahko projicirate sliko na poljubno veliko platno.
Optoma HD25 se ponaša s številnimi kvalitetami, kot je prava črnina in 3d slika.
Optoma HD25 se ponaša s številnimi kvalitetami, kot je prava črnina in 3d slika.

Projektorji so bili vedno sanje vsakega filmofila, ki je želel doma pričarati kino vzdušje na velikem platnu. Projektorji že dolgo časa tekmujejo s HD televizorji za prevlado v dnevni sobi. A čeprav jim morda to še vedno ni povsem uspelo, pa veljajo za nepogrešljiv element v večjih sobah, predavalnicah in pri zvestih filmofilih, ki želijo filme izkusiti v kar najbolj pristnem »kino« vzdušju. S časom postajajo projektorji zavidljivo kakovostni prikazovalniki slike. Pridobili so vhode za HD sliko (HDMI, DVI vhod), kvaliteta prikaza slike pa je postala na ravni boljših HD televizorjev, oziroma celo boljša, saj projektorji nimajo temeljnih problemov plazemske (burn-in slike) in LCD tehnologije (clouding, ghosting). Novejši projektorji so šli še dlje in so zmožni prikazati tudi 3d sliko.

Lep primer kvalitete novodobnih projektorjev, ki pa je obenem izredno cenovno dostopen, je Ultimate 3d Projektor HD25 podjetja Optoma. Ta se ponaša s pravo HD sliko ločljivosti 1080p (oziroma 1920×1080) in z razmerjem kontrasta 20.000 proti 1, kar pomeni da bo črna barva res črna in ne siva, svetlo črna ali podobna neprava črnina, s katero imajo še vedno probleme številni LCD televizorji. Omembe vredna karakteristika je tudi svetilnost projektorja, ki meri kar 2000 ANSI lumnov. To je dovolj moči za ogled oddaj in športnih prireditev čez dan. Kvaliteten ogled filma pa seveda zahteva čim več teme, saj le tako lahko izkusite najbolj kvalitetno sliko s projektorja. Primerna velikost slike za Optoma HD25 naj bi bila diagonala spoštljivih dimenzij 250 cm, kar je skoraj 100 inčev po televizijskih standardih.

Izpostaviti velja, da projektor podpira 24p sličic na sekundo, kar je sprejeti standard snemanja filmov, dinamično črnino in barvno paleto BrilliantColor. Ne gre pa zanemariti tudi dejstva, da žarnica projektorja zdrži kar 6000 ur, kar je izjemen napredek v primerjavi s starimi projektorji, kjer ste morali menjati drage žarnice skoraj vsako leto. 6000 ur bo zadostovalo za slabih 5 let uporabe (pri porabi 4 ure na dan).

In seveda 3d prikazovanje slike na podlagi visokokakovostne DLP tehnologije. ki je primerna za filme posnete v 3d tehniki in igranje iger. Žal pa morate dokupiti posebna očala Optoma ZF2100.

Projektor Optoma HD25 se ponaša tudi z vgrajenimi zvočniki moči 10W, kar bodo lahko uporabili tisti, ki ne morejo povezati projektorja z ločenimi zvočniki in ko kvaliteta zvoka ni prvi prioriteta. Ostali bodo seveda projektor lahko povezali na kvaliteten zvočniški sistem in si s tem pričarali pravo kino izkušnjo.

Projektor lahko testirate in dobite v Trzinu pri uradnem zastopniku za Slovenijo, pri podjetju Lestra – Center projekcije in na njihovi uradni strani.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LESTRA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri LESTRA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LESTRA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku