Strojna oprema
30.09.2005 08:11

Deli z drugimi:

Share

Optimizacija porabe energije pri procesorjih Intel Xeon

Za zaključek obdobja v poslovnem računalništvu in tik pred pričetkom nove generacije platform ter zmogljivosti je podjetje Intel napovedalo dobavljivost zadnjega načrtovanega procesorja Intel Xeon z enim jedrom. Intel je tudi napovedal nove različice linije procesorjev Intel Xeon z nizko napetostjo, kot del premika poslovnih platform k procesorjem z dvema ali več jedri.

Kot del strategije za izboljšavo učinkovitosti porabe energije je Intel predstavil nove različice procesorjev Intel Xeon z nižjimi napetostmi. Te vključujejo 64-bitni procesor Intel Xeon LV 3 GHz1 z zgolj 55 W procesorske porabe in 64-bitni procesor Intel Xeon MV 3,20 GHz z 90 W procesorske porabe. Oba procesorja ciljata na strežniške omare in strežniške rezine, kjer je prostor omejen in učinkovitost porabe nuja.

Intel je predstavil tudi nov 64-bitni procesor Intel Xeon z 2 MB drugonivojskega predpomnilnika, ki je s taktom 3,80 GHz povsem združljiv s predhodnimi procesorskimi platformami Intel Xeon ter še naprej ponuja lastnosti za varčevanje z energijo, kot je preklapljanje na zahtevo, izboljšano delovanje in fleksibilnost s podporo za tehnologijo večnitnosti2, pomnilnik DDR2-400 ter PCI Express. Poleg tega je Intel predstavil tudi 64-bitni procesor Intel Xeon 2,80 GHz z 2 MB drugonivojskega predpomnilnika za strežnike v malih in srednjih poslovnih okoljih.

V prihodnjih tednih bo Intel predstavil svoj prvi procesor Intel Xeon z dvema jedroma z razvojnim imenom “Paxville”. Sprva načrtovan za leto 2006, bo Paxville ponudil izboljšano zmogljivost za strežnike z dvema ali več procesorji.

V začetku leta 2006 bo Intel predstavil še eno strežniško platformo z razvojnim imenom “Bensley”, ki vključuje procesor Intel Xeon z dvema jedroma, znan pod razvojnim imenom “Dempsey”, nabor čipov, optimiziran za dve jedri, z razvojnim imenom “Blackford” in tehnologije, ki bodo izboljšale zmogljivost, upravljanje, zanesljivost ter storilnost. Hkrati bo Intel poslal na trg platformo za delovne postaje, ki bo temeljila na procesorjih Intel Xeon z dvema jedroma in nosi razvojno ime “Glidewell” ter vključuje procesor Dempsey in nov nabor čipov, optimiziran za delovne postaje, z razvojnim imenom “Greencreek”.

V smeri nadaljnjega zmanjševanja porabe energije pri strežnikih namerava Intel v letu 2006 ponuditi nov procesor z dvema jedroma z razvojnim imenom “Sossaman”, ki cilja na delovna okolja z omejenimi viri energije.

Kasneje tekom leta 2006 bo Intel predstavil platformo za procesorje Intel Xeon z dvema jedroma z razvojnim imenom “Woodcrest”, ki je zasnovana na Intelovi napredni 65-nanometrski tehnologiji proizvodnje. Woodcrest, ki temelji na Intelovi naslednji generaciji energijsko optimizirane mikroarhitekture, bo ponudil izjemno izboljšano delovanje ter znatno zmanjšal porabo energije.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

GROWTHCOM d.o.o.

PE Ljubljana, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana, Tel: 051 313 192
Growthcom - vaš specialist za digitalni marketing Svoje 10-letne izkušnje s področja prodaje in digitalnega marketinga je z nami delil direktor podjetja, David Fabjan. V Growthcomu ... Več
Zlati partner

RAČUNALNIŠKI MUZEJ

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več