Digitalizacija
25.04.2013 16:33
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Optimizacija kontaktnega obrazca

Kontaktni obrazec je najpomembnejši marketing element vaše spletne strani. Služi pridobivanju kontaktov vaših obiskovalcev, sprejema povpraševanja in prijave. Odvisno od vašega posla.
Optimizacija kontaktnega obrazca
Optimizacija kontaktnega obrazca

Kontaktni obrazec mora biti skrbno načrtovan, da učinkuje tako kot želimo. Je orodje, ki ga moramo znati premišljeno uporabljati, da dosežemo sredstva. Predstavili vam bomo 3 ključne točke vsakega kontaktnega obrazca, ki jih morate optimizirati, da boste možnosti nabiranja kontaktov povečali.

1. Imena gumbov

Vsak gumb za katerega želimo, da sproži konverzijo mora vsebovati privlačen in pomenljiv poziv k dejanju (call to action). Nekaj “klasik”, ki so se v preteklosti izkazali za učinkovite so:

  • Pošlji povpraševanje!
  • Prenesi brezplačno!
  • Želim se prijaviti

Če imate občutek, da vaši obrazci ne generirajo veliko število konverzij, spremenite ime gumba in ne pozabite testirati. Vsak poziv k dejanju na gumbu testirajte najmanj mesec dni, da si zagotovite ustrezno količino nabranih podatkov in rezultate primerjajte med sabo. Dobili boste vpogled v to, katero sporočilo na gumb ustvari največ konverzij (povpraševanj). Se pravi, kateri poziv k dejanju na gumbu deluje najbolj motivacijsko. Pazite da sporočilo nagumbu ne bo predolgo! Kratko, a sladko je generalno pravilo. Sporočilo na gumbu pa mora biti prilagojen potrebi vaše konverzije, ki jo želite s kontaktnim obrazcem doseči.


2. Število polj

Manj, je več. Ali je res tako? Splošno pravilo narekuje sledeče: krajši kontaktni obrazci bodo prinesli večje število kontaktov, kot daljši. Daljši kontaktni obrazci, pa bodo prinesli manj podatkov, ti pa bodo bolj kvalitetni oz vam bodo razkrili več o vaši potencialnih kupcih. Dobro premislite kaj je tisto, kar res potrebujete od obiskovalca spletne strani. Že več kot 5 polj v kontaktnem obrazcu lahko obiskovalca odvrne in obrazce ne bo izpolnil.


3. Pozicija kontaktnega obrazca

Kje naj leži kontaktni obrazec, da bo najbolje opažen? Ste se že soočili s tem vprašanjem? Če želite, da bo kontaktni obrazec zares učinkovit, potem se naj nahaja na vsaki podstrani v sklopu spletne strani. Ljudje dojemamo informacije po ustaljenih vzorcih. Navadili smo se, da obstaja tudi vzorec brskanja po spletu in spletnih straneh. Ste vedeli, da podzavestno iščemo kontaktne informacije na desni strani spletne strani? Z lego kontaktnega obrazca se lahko poigrate in testirate odziv na kontaktni obrazec iz različnih pozicij. Ob tem ne pozabite, da je boljše, če imate kontaktni obrazec postavljen v vidnem polju. Le tako lahko zagotovimo, da se bodo konverzije uspešno izvajale. Ker je manj verjetno, da se bo obiskovalec vrnili nazaj na prvo stran, poiskal obrazec in ga izpolnil je vredno razmisliti, da kontaktni obrazec postavite na vsako podstran. Če izhajamo iz dejstva, da smo po naravi leni in da želimo vse opraviti s tremi kliki, se to zagotovo ne bo zgodilo.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SPLETNIK d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SPLETNIK d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Izdelava spletne prisotnosti, pridobivanje obiska, vzpostavitev odnosa s kupci in merjenje učinkovitosti spletnega ekosistema

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SPLETNIK d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku