Računalništvo, telefonija
10.03.2019 06:21
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Operacijski sistem Linux za Android telefone

Mobilni operacijski sistem Maru OS 0.6 bo vaš mobilni telefon prelevil v mobilni osebni računalnik.
Mobilni operacijski sistem Maru OS 0.6 bo vaš mobilni telefon prelevil v mobilni osebni računalnik.

Vsi se bolj ali manj zavedamo dejstva, da so pametni mobilni telefoni v resnici mobilni računalniki z zaslonom na dotik in mobilnim operacijskim sistemom. Pametni telefoni so potomci računalnikov in si z njimi delijo mnogo lastnosti. Danes namreč na trgu najdemo že kar nekaj pametnih mobilnih telefonov, ki so opremljeni z zmogljivo strojno opremo, ta pa pripomore k hitrejšemu, bolj zanesljivemu in bolj tekočemu delovanju mobilnega operacijskega sistema Android.

Če pa želimo s pametnim mobilnim telefonom zamenjati osebni računalnik, bomo morali nanj namestiti prirejeni operacijski sistem Maru OS, ki temelji na osnovi operacijskega sistema Android 8.1 Oreo in odprtokodnega operacijskega sistema Debian 9. Najnovejša različica operacijskega sistema Maru OS je Maru 0.6 “Okinawa”, namestimo pa jo lahko na pametne mobilne telefone Google Nexus 5 in Google Nexus 5X, kmalu pa bo zanimiva novost na voljo tudi za še vedno zelo priljubljen pametni mobilni telefon Galaxy S9 podjetja Samsung.

Mobilni operacijski sistem Maru OS 0.6 v primerjavi s prejšnjo različico (Android 6.0.1 Marshmallow in Debian 8) prinaša izboljšano podporo za računalniške miške in tipkovnice. Odslej je namreč mogoče povezati računalniško periferijo tako z vmesnikom USB kot brezžično povezavo Bluetooth. Poleg tega novost v polni meri koristi vsa procesorska jedra mobilnega procesorja, kar pomeni, da je precej hitrejša in bolj odzivna v primerjavi s predhodnikom. To še posebno drži v primeru, ko novost uporabljamo v vlogi namiznega operacijskega sistema.


Prijavi napako v članku