Operacijski sistemi
15.10.2021 08:14
Posodobljeno 2 meseca nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google Fuchsia OS pripravljen na nove naprave?

Na presenečenje mnogih je Google Nest Hub letos maja postala prva naprava, na katero so namestili prvo različico Googlovega operacijskega sistema Google Fuchsia. Gre za nadvse zanimiv projekt oziroma operacijski sistem, ki temelji na programskem jeziku Dart in katerega jedro podpira vse vrste naprav. To bi v praksi lahko torej pomenilo, da bi sistem Google Fuchsia v bližnji prihodnosti lahko namestili tako na pametno ročno uro kot na pametni mobilni telefon ali namizni računalnik. Kot že omenjeno, je novost svoj dom nedavno našla v pametni napravi Google Nest Hub.

Pri tem velja omeniti, da je tako kot Linux tudi Fuchsia “odprt” operacijski sistem, ki ga lahko proizvajalci strojne opreme brezplačno uporabljajo, spreminjajo in nadgrajujejo. Google bo obdržal le nadzor nad razvojem programske opreme, tako kot je to značilno za mobilni operacijski sistem Android. Na spletu smo zasledili tudi govorice, da bomo operacijski sistem Fuchsia kmalu ugledali še na drugih potrošniških napravah.

Nove naprave bodo uvrščene v tako imenovano skupino Fuchsia Devices, kamor spadajo predvsem naprave, ki aktivno koristijo sistem za strojno učenje (Machine Learning). Zaenkrat migracija na naprave Chromecast še ni predvidena, a nikakor ne pomeni, da operacijskega sistema Fuchsia v prihodnje ne bomo ugledali tudi na drugih napravah, vključno z računalniki.

Vas zanima več iz te teme?
Linux operacijski sistem

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ATELJE HERTIŠ d.o.o.

Laznica 63, 2341 Limbuš, Tel: 02 663 30 03
Se trudite povečati prodajo in privabiti nove stranke? Zakaj ne bi kar izkoristili promet, ki gre mimo vašega podjetja? Ali pa enostavno pritegnili obiskovalce določenega dogodka? ... Več

THRIVE informacijske storitve, d.o.o.

Bukovje 17, 2370 Dravograd, Tel: 040 893 763
Ni dvoma, da so računalniki, računalniška omrežja in ostala internet stvari (IoT) tehnologija pomembno vplivala na sodobni svet. Težko si je predstavljati obdobje, ko so bile ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60

TMSA.PINTAR d.o.o.

Podsabotin 47, 5211 Kojsko, Tel: 041 695 667