Računalništvo, telefonija
10.05.2018 06:22

Deli z drugimi:

Share

Novi Ubuntu bo precej bolj varen. Preverite kako!

Ubuntu 18.10 “Cosmic Cuttlefish” bo uporabnike bolje obvaroval pred spletnimi nepridipravi.
Ubuntu 18.10 “Cosmic Cuttlefish” bo uporabnike bolje obvaroval pred spletnimi nepridipravi.

Odprtokodni operacijski sistem Ubuntu organizacije Canonical postaja iz različice v različico boljši, zato postaja vse bolj resna alternativa operacijskemu sistemu Windows 10. V oktobru pa bo uporabnikom na voljo povsem nova različica operacijskega sistema Ubuntu, ki bo opremljena z oznako Ubuntu 18.10Cosmic Cuttlefish”. Novost bo na voljo za prenos oktobra, uporabniki pa bodo prvo novost opazili že med samo namestitvijo sistema, saj bo postopek nekoliko drugačen.

Iz doslej razkritih podatkov je še razvidno, da bo novi operacijski sistem Ubuntu 18.10 “Cosmic Cuttlefish” precej bolj varen za uporabo. Ta korak je praktično že nujen, saj so uporabniki v zadnjem času vse bolj izpostavljeni spletnim goljufijam in škodljivim programskim kodam. Nekoliko spremenjen bo tudi način namestitve programske opreme, ki bo temeljil na osnovi tehnologije HTML5 in formata Snap. Slednji vsaj glede na osnovo spominja na namestitvene datoeke, ki so značilne za Applov operacijski sistem macOS. To v praksi pomeni, da so vse potrebne namestivene datoteke že vključene v začetni paket in se namestijo, če je to potrebno.

Z novim namestitvenim sistemom za aplikacije bo nedvomno zagotovljena večja varnost uporabnikov ob hkratni poenostavitvi nemstitvenega postopka. Slaba stran tega sistema pa je v tem, da potrebuje več sistemskih virov, kar bo zagotovo spravilo v slabo voljo lastnike starejših osebnih računalnikov. Več o sistemu Ubuntu 18.10 “Cosmic Cuttlefish” pa bo seveda znanega v prihodnjih nekaj tednih oziroma mesecih, saj bodo imeli programerji z njim zagotovo še precej dela.


Prijavi napako v članku