Računalništvo, telefonija
12.01.2015 09:17

Deli z drugimi:

Share

Novi severnokorejski operacijski sistem na las podoben Aplovemu

Severnokorejski Red Star OS 3.0 je na las podoben Applovemu sistemu OS X.
Severnokorejski Red Star OS 3.0 je na las podoben Applovemu sistemu OS X.

Na svetovni splet je zašel nadvse zanimivi operacijski sistem, ki so ga pred časom zasnovali nadobudni programerji severnokorejskega režima. Čeprav se operacijski sistem Red Star OS 3.0 po zmogljivosti in večopravilnosti lahko kosa le z operacijskim sistemom Windows 3.1, je ta med zanesenjaki spodbudil veliko mero zanimanje, saj po videzu močno spominja na Applov operacijski OS X, medtem ko je predhodna različica bolj kot ne spominjala na Microsoftov Windows 7. Osnovo za pripravo novosti pa so si severnokorejski programerji sposodili od odprtokodnega operacijskega sistema Red Hat.

Namestitveno datoteko ISO velikosti 2,5 gigabajtov je na svetovni splet spravil uporabnik s psevdonimom »Pastebina«, pričakovano pa je na voljo izključno v korejščini. Med zanimivejšimi prednameščenimi programi pa gre izpostaviti spletni brskalnik Naenara (prevedeno moja država), ki je dejansko predelana različica odprtokodnega spletnega brskalnika Mozilla Firefox. Slednji bo seveda prišel v poštev le redkim »srečnežem«, saj ima do svetovnega spleta dostop le peščica visokih vladnih uradnikov.

Če želite tudi sami preizkusiti severnokorejski operacijski sistem Red Star OS 3.0, lahko več informacij pridobite na severnokorejskem spletnem dnevniku, ki je dosegljiv na spletni povezavi bit.ly/Red-Star-OS-3. Za prenos navideznega računalnika s prednameščeno novostjo, pa bo potrebno klikniti na spletno povezavo bit.ly/Red-Star-3-Desktop. V primeru težav pri »namestitvi« ali uporabi novosti pa se po pomoč in nasvete seveda lahko zatečete na forum Računalniških novic (bit.ly/ForumRN).


Prijavi napako v članku