Računalništvo, telefonija
19.09.2017 21:45

Deli z drugimi:

Share

Novi iOS 11 na voljo za prenos. Takoj ga preizkusite!

Novi iOS 11 bo dobesedno pomladil vašo mobilno napravo!
Novi iOS 11 bo dobesedno pomladil vašo mobilno napravo!

Tokrat imamo odlično novico za vse, ki uporabljate novejše pametne mobilne telefone, tablične računalnike in večpredstavnostne naprave podjetja Apple. Računalniški gigant je namreč ponudil v prenos mobilni operacijski sistem iOS 11, ki predstavlja pravo evolucijo na področju mobilnih operacijskih sistemov za Applove mobilne naprave. Novost bo namreč prinesla tako številne uporabne novosti, kot tudi večjo varnost, kar bodo znali ceniti predvsem tisti, ki mobilne naprave Apple uporabljajo za delo ali finančne zadeve.

Kar se tiče mobilnega operacijskega sistema Apple iOS 11 je treba takoj na začetku poudariti, da ta ne podpira poganjanje 32-bitnih aplikacij. To pomeni, da jo ni mogoče namestiti na Applove mobilne naprave, ki uporabljajo 32-bitne procesorje in sicer pametne mobilne telefone iPhone 5, iPhone 5C ter starejše tablične računalnike iPad in večpredstavnostne naprave iPod Touch pete generacije ali starejše. Vse mobilne naprave s procesorjem A7 ali novejšim pa so z novincem združljive. Ostali uporabniki se bodo morali zadovoljiti s trenutnim operacijskim sistemom iOS 10.3, ki bo za kakšno leto dni povsem uporaben, potem pa bo pričel izgubljati na uporabnosti in s tem priljubljenosti.

Mobilni operacijski sistem iOS 11 uporabnikom novejših Applovih mobilnih naprav prinaša možnost pošiljanja denarja preko aplikacije Apple Pay kar preko aplikacije za kratka sporočila. Digitalna asistentka Siri je dobila možnost glasovno podprtega strojnega učenja, prenovljeni grafični vmesnik in možnost prevajanja med podprtimi jeziki. Z uporabo novosti so videoposnetki shranjeni v formatu HEVC z boljšo kompresijo, medtem ko je bil format slik JPEG zamenjan z veliko boljšim formatom HEIF (High Efficiency Image Format). Številnih prenov je bil deležen tudi nadzorni center, medtem ko lahko navigacijski sistem Maps uporabljamo celo za nakup vstopnic za prireditve ali letalskih kart.

Mobilni operacijski sistem Apple iOS 11 je seveda na voljo preko sistema nadgradnje OTA (over-the-air), brezplačno pa ga lahko namestijo vsi uporabniki novejših Applovih mobilnih naprav iPhone, iPad in iPod touch. O razpoložljivosti nadgradnje nas bo obvestila mobilna naprava sama, pred izvedbo nadgradnje pa bo morala biti baterija seveda napolnjena na vsaj 50 odstotkov ali pa naprava priključena na polnilec. Poizvedbo lahko seveda izvedemo tudi ročno in sicer s klikom na »Settings«, »General« ter »Software update«.


Prijavi napako v članku