Računalništvo, telefonija
27.02.2019 11:55
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sony Xperia 1 z zaslonom ločljivosti 4K

Pametni mobilni telefon Sony Xperia 1 izstopa prav na vseh področjih.
Pametni mobilni telefon Sony Xperia 1 izstopa prav na vseh področjih.

Čeprav se o pametnih mobilnih telefonov Sony ne govori veliko, to še ne pomeni, da njihovi izdelki ne sodijo v sam vrh ponudbe mobilnih telefonov Android. To se je dobro videlo na nedavni mednarodni konferenci mobilne telefonije MWC 2019 v Barceloni, saj je podjetje Sony predstavilo enega izmed najbolj zanimivih telefonov. Govorimo namreč o pametnem mobilnem telefonu Sony Xperia 1, ki je opremljen z impresivnim zaslonom ločljivosti 4K, s tremi digitalnimi fotoaparati in z bogato paleto dodatnih možnosti, ki bodo brez težav prepričale tudi najzahtevnejše uporabnike.

Inženirji so v odporno kovinsko ohišje z zaščitnim steklom Corning Corilla Glass 6 vgradili zaslon OLED s kar 16,5-centimetrsko oziroma 6,5-palčno diagonalo, ločljivostjo 4K oziroma 3840 x 1644 slikovnih točk, razmerjem stranic 21 proti 9 in podporo napredni tehnologiji za predvajanje videoposnetkov HDR. Temu primerna je tudi preostala strojna oprema novosti, ki obsega zmogljiv mobilni procesor Qualcomm Snapdragon 855, 6 gigabajtov sistemskega pomnilnika in vgrajeni pomnilnik s 128 gigabajti prostora. V primeru, da to ne bo zadoščalo, ga bomo lahko razširili s pomočjo pomnilniške kartice microSD, in sicer do kapacitete 512 gigabajtov.

Za zajem kakovostnih fotografij ima pametni mobilni telefon Sony Xperia 1 na voljo tri digitalne fotoaparate, opremljene s slikovnimi tipali ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk, za opravljanje kakovostnih videokonferenc pa lahko računamo na spletno kamero ločljivosti 8 milijonov točk. Ker je novost združljiva s standardom IP68, to pomeni, da je povsem odporna na prah in vodo, za dovolj dolgo avtonomijo delovanja pa bo poskrbela baterija kapacitete 3.300 miliamper ur. Tu ne gre spregledati niti kakovostnega zvočniškega sistema Dolby Atmos.

Podjetje Sony bo pametni mobilni telefon Xperia 1 po vsej verjetnosti ponudilo v prodajo že v naslednjih nekaj tednih. Maloprodajna cena novosti žal javnosti še ni bila razkrita. Več o mednarodni konferenci mobilne telefonije MWC 2019 v naslednji številki Računalniških novic, ki izide 28. marca.


Prijavi napako v članku