Telefoni
24.02.2010 12:34

Deli z drugimi:

Share

Nokia Explore and Share – preprost in hiter brezžičen prenos podatkov

Nokia Explore and Share predstavlja evolucijo kupovanja večpredstavnostnih vsebin!
Nokia Explore and Share predstavlja evolucijo kupovanja večpredstavnostnih vsebin!

Inženirji raziskovalnega centra Nokia Research Center so pripravili nadvse zanimivo bazno postajo Explore and Share, ki je namenjena preprostemu in hitremu brezžičnemu prenosu podatkov na njihov mobilni telefon N900. Mobilnik temelji na osnovi odprtokodne platforme Maemo 5 in se po zmogljivosti lahko povsem kosa z žepnimi računalniki, saj za preračunavanje podatkov uporablja procesor ARM Coretex-A8 frekvence 600 MHz.

Bazna postaja Nokia Explore and Share je opremljena z namensko programsko opremo, ki samodejno prepozna mobilni telefon in uporabniku ponudi številne možnosti za nakup. Inženirji raziskovalnega centra Nokia Research Center so za namene predstavitve delovanja nove tehnologije na mobilni telefon N900 brezžično prenesli vsebino celotnega glasbenega albuma v pičlih desetih sekundah. Šlo je za osemnajst glasbenih datotek ameriškega glasbenika Bruca Springsteena, kar pomeni, da je bazna postaja Nokia Explore and Share v desetih sekundah prenesla od 100 do 200 megabajtov podatkov oziroma da je dosegla prenos podatkov s hitrostjo od 10 do 20 megabajtov na sekundo.

Čeprav inženirji raziskovalnega centra Nokia Research Center niso želeli razkriti, za kakšno brezžično tehnologijo tu dejansko gre, lahko vsaj glede na hitrost sklepamo, da je bila uporabljena tehnologija Wireless USB, saj slednja zagotavlja prenose podatkov s hitrostjo okoli 15 megabajtov na sekundo. V igri je tudi modrozoba povezava Bluetooth 4.0, ki lahko doseže teoretično hitrost prenosa do 60 megabajtov na sekundo.

Bazna postaja Nokia Explore and Share naj bi na trg prispela najkasneje do jeseni.Uporabna napravica naj bi bila sprva na voljo le onkraj luže, nekoliko kasneje pa naj bi prispela tudi na sončno stran Alp.

Vas zanima več iz te teme?
Nokia telefoni

Prijavi napako v članku