Operacijski sistemi
29.09.2011 05:50

Deli z drugimi:

Share

Neustavljivi Android podira rekord za rekordom

Android se v ZDA trži kot za stavo!
Android se v ZDA trži kot za stavo!

Po podatkih analitskega podjetja Nielsen je Android v preteklih treh mesecih ponovno osmešil vse »velike« igralce na področju mobilnih operacijskih sistemov. Onkraj luže je namreč trgovcem uspelo skupno prodati kar 56-odstotkov mobilnih naprav, na katerih je bil prednameščen operacijski sistem Android. Z njim je bilo skupno opremljenih kar neverjetnih 43-odstotkov vseh prodanih pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov.

V primerjavi z Androidom so se konkurenčni mobilni operacijski sistemi odrezali podpovprečno. Še najbolje je šlo podjetju Apple, saj mu je uspelo zadržati 28-odstotni tržni delež. Preostala konkurenca pa le taca za podjema Google in Apple. Podjetju Research In Motion, ki je širom sveta poznano po kakovostnih pametnih mobilnih telefonih BlackBerry, je namreč uspelo iztržiti komaj 9-odstotni delež. Vsem ostalim »velikim« igralcem (Symbian, Windows Phone 7, Bada, MeeGo in drugi) je skupno uspelo odščipniti le borih 6-odstotkov trga mobilnih naprav.

Poznavalci so si tu enotni. S prihodom mobilnega operacijskega sistema Android Ice Cream Sandwich bo za konkurenco še težje. Celo Apple naj bi se znašel v podrejenem položaju. Novi Googlov operacijski sistem bo namreč mogoče namestiti tako na pametne mobilne telefone kot tablične računalnike z večjimi zasloni. S to potezo bodo dejansko vse funkcionalnosti sistema Android 3.0 Honeycomb na voljo še za pametne mobilnike. Ko bo na voljo še supermobilnik Google Nexus Prime, bo Android v še večji prednosti pred konkurenco.

Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

Prijavi napako v članku