Strojna oprema
18.08.2006 12:18

Deli z drugimi:

Share

Netgearova družina Powerline še večja


Električnih omrežij je vse več.

Podjetje NETGEAR je predstavilo najnovejšega člana družine adapterjev Powerline: izdelek XE103. Naprava prenaša podatke s hitrostjo do 85 Mbit/s prek domačega električnega omrežja in je združljiva z obstoječimi okolji Powerline, ki uporabljajo standard HomePlug 1.0. Z napravo XE103, za katero ne potrebujete kablov, lahko v kateri koli del svojega gospodinjstva namestite širokopasovno podatkovno povezavo. Edini pogoj, ki ga naprava zahteva, je električna vtičnica.

Nova naprava XE103 je, poleg zelo priljubljenega Netgearovega modela XE104, cenovno zelo ugodna različica iz družine naprav s hitrostjo 85 Mbit/s. Namenjena je uporabnikom, ki ne potrebujejo integriranega štirivratnega stikala. Adapterje Netgear Powerline lahko kombinirate med seboj ali s sprejemnikom in tako spremenite domačo električno infrastrukturo v pravo informacijsko avtocesto. Lahko si privoščite aplikacije, ki zahtevajo veliko pasovno širino, prenašate filme visoke ločljivosti ali večje količine podatkov.

Namestitev vseh adapterjev je povsem preprosta. Brez posebnega nameščanja ali dodatnih korakov povežete eno napravo z usmerjevalnikom in drugo z izbranim sprejemnikom. Napravi se samodejno prepoznata in ustvarita kodirano povezavo DES. Uporabnikom programa Windows je na voljo še dodatna programska oprema za določanje specifičnih nastavitev priprave omrežja.

S temi napravami lahko tudi manj izkušeni uporabniki neverjetno preprosto razširijo svoje omrežje v vsak prostor stanovanja ali hiše. Debeli zidovi ali različne talne obloge nimajo nanje nobenega vpliva. Bruto hitrost prenosa 85 Mbit/s, ki jo dosega naprava XE103, je šestkrat večja kot pri napravah, zasnovanih na standardu HomePlug 1.0. Združljivost s temi napravami je seveda razumljiva sama po sebi, prav tako kot ni vprašljiva združljivost z drugimi napravami Ethernet.

Oblika naprave XE103 je dovolj elegantna, da jo lahko namestite v vsak prostor: v dnevno sobo ali pa v domačo pisarno. Na mizi ne zaseda nobenega prostora in omogoča hiter dostop do interneta in omrežja. Hitrost se uravnava samodejno. Vzporedno delovanje več naprav ni nikakršna težava; v okviru iste omrežne povezave lahko preprosto prenašate podatke in hkrati deskate po internetu.

Napravo XE103 v Sloveniji pričakujemo konec septembra oziroma v oktobru.


Prijavi napako v članku