Računalništvo, telefonija
23.12.2019 09:22
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Objavili osebne podatke nekaterih uporabnikov Facebooka

Facebooku zaupajte le tiste podatke, ki so lahko razkriti javnosti!
Facebooku zaupajte le tiste podatke, ki so lahko razkriti javnosti!

Družbeno omrežje Facebook si je v zadnjih nekaj letih privoščilo kar nekaj neprijetnih spodrsljajev, ki so razjezili uporabnike njegovih storitev. Priljubljeno družbeno omrežje je namreč zaradi programskih napak in napačnih varnostnih nastavitev že večkrat izpostavilo elektronske naslove in telefonske številke več milijonov uporabnikov. Nedavni primer pa je pokazal, da je bila varnost podjetja Facebook še pred časom zelo slaba, saj se je na spletu pojavila zbirka osebnih podatkov kar 267 milijonov uporabnikov spletnih storitev.

Med izmaknjenimi osebnimi podatki najdemo uporabniška imena, telefonske številke in identifikacijske številke uporabnikov, glavni krivec za napad na računalniške sisteme podjetja Facebook pa naj bi bila hekerska skupina iz Vietnama. Pri podjetju Facebook so seveda takoj sprožili preiskavo omenjenega dogodka, a kot kaže, naj bi šlo za starejše podatke, ki naj bi bili odtujeni pred nekaj leti, ko njihova varnost ni bila med najboljšimi. Poleg tega so pri podjetju Facebook s pomočjo pravnikov že dosegli, da je bila omenjena zbirka osebnih podatkov umaknjena s svetovnega spleta, tako da ta vsaj javno ni več dostopna.

Kot kaže, je omenjena podatkovna zbirka vsebovala osebne podatke pretežno ameriških uporabnikov, zato je majhna verjetnost, da so med njimi tudi vaši osebni podatki. Ker se lahko podobne kraje osebnih podatkov uporabnikov priljubljenega družabnega omrežja Facebook pojavijo tudi v prihodnje, vam priporočamo, da z vašega profila odstranite vse podatke, ki niso namenjeni javnosti oziroma jih zamenjate z lažnimi. Na ta način vam ne bo treba pritirano skrbeti, če bo ponovno prišlo do kraje osebnih podatkov.


Prijavi napako v članku