Računalništvo, telefonija
09.09.2019 09:09
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nepridipravi lahko posnemajo celo glas vodstva

Govor umetne inteligence postaja vse bolj primerljiv s človeškim.
Govor umetne inteligence postaja vse bolj primerljiv s človeškim.

Umetna inteligenca ni samo v virtualnih asistentih, kot so na primer Siri, Google ali Amazonova Alexa, ampak je že prisotna skoraj vsepovsod – vsaj v ozadju delovanja. Glavna prednost umetne inteligence pa je ta, da mora programer zanjo spisati kodo, nato pa se sama uči glede na vnose uporabnika. Prav tako se umetna inteligenca uporablja že na letališčih za zaznavanje morebitnih teroristov in nezaželenih potnikov, ki morda prenašajo ilegalne substance. Najbolj sporno pa je dejstvo, da se lahko ta tehnologija uporablja tudi za zavajanje in manipuliranje.

Da je umetna inteligenca vse bolj priljubljena tudi v računalniškem podzemlju, kaže nedavni primer, povezan z nekim britanskim podjetjem. Tu so namreč hekerji s pomočjo umetne inteligence umetno ustvarili glas direktorja družbe in ga poskušali uporabiti za nakazilo v višini 220 tisoč evrov. Na žalost so bili nepridipravi pri tem uspešni, saj so zaposleni po navodilih “direktorja” denar nakazali na bančni račun madžarskega dobavitelja, ta pa se je nato hitro “razpršil” po bankah po celem svetu.

Kot kaže, omenjeni primer ni bil prvi, kjer so nepridipravi uporabili tehniko ustvarjanja lažnega glasu predstavnikov vodstva podjetja. Prvi tovrstni napad se je namreč zgodil že v mesecu juniju, doslej pa je spletnim kriminalcem uspelo izmakniti že več milijonov evrov. Ta trend se bo očitno nadaljeval tudi v prihodnje, saj umetna inteligenca postaja vse bolj napredna, ljudje pa komajda prepoznajo razliko med računalniškim govorom in govorom prave osebe.


Prijavi napako v članku