27.03.2012 11:55

Deli z drugimi:

Share

Nekaj nasvetov za optimalen nakup prenosnega računalnika

Pogosto se kupec težko odloči med obilico modelov, ki so na prodajnih policah.
Pogosto se kupec težko odloči med obilico modelov, ki so na prodajnih policah.

Nakup prenosnega računalnika zna biti zaradi obilice proizvajalcev in različnih modelov precej zahtevna naloga. Povprečni uporabnik se z lahkoto izgubi med poplavo različnih možnosti in se včasih le s težavo odloči, kater prenosnik, je primeren zanj. Pogosto pomaga že, če kupec lahko nekoliko zoži svoj izbor, vsaj glede ključnih komponent, velikosti ali proizvajalca.

V nadaljevanju bomo predstavili ravno te ključne komponente in karakteristike ter njihov pomen in vpliv na zmogljivost. Zakaj bi za prenosnik dajali 1.000 EUR in več, če bi recimo vašim potrebam zadostil že tak za 600 EUR. Ali obratno, če potrebujete zmogljiv prenosnik, kupili pa boste cenejšega (in s tem navadno počasnejšega), bo to lahko vzrok za obilico slabe volje in nezadovoljstva pri delu. Najboljši nakup, je torej optimalen nakup, glede na vaše želje in potrebe.

Za začetek, je tako pomembno, da ugotovite oziroma se odločite za kaj boste prenosnik sploh potrebovali. To ima namreč pomemben vpliv na to kako zmogljiv mora biti, kolikšna mora biti njegova velikost in ne nazadnje tudi teža, prostornina diska in pa avtonomija baterije. Ključne točke pri tem so:

  • Boste prenosnik uporabljali še kje drugje, kot doma? V tem primeru bo za vas zelo pomemben podatek o teži in velikosti zaslona. Veliki in težki prenosniki so namreč nekoliko bolj nerodni za pogosto prenašanje naokoli,
  • boste uporabljali programe, ki za svoje delovanje potrebujejo zmogljiv računalnik, denimo urejali fotografije ali video? Mogoče boste računalnik veliko uporabljali za igranje računalniških iger? V tem primeru bo za vas ključnega pomena zmogljivost računalnika,
  • bo računalnik namenjen predvsem gledanju filmov in drugih multimedijskih vsebin? V tem primeru boste verjetno želeli računalnik s čim večjim zaslonom,
  • boste računalnik pogosto uporabljali izven dosega električnega omrežja? Tukaj bosta ključnega pomena zmogljiva baterija, z dolgo avtonomijo ter energetska varčnost prenosnika,
  • v kolikor boste računalnik pogosto uporabljali v svetlih prostorih ali na prostem, zaradi bleščanja razmislite o takem, ki nima svetlečega, pač pa “mat” zaslon,
  • imate veliko količino slik, dokumentov, glasbe, videa itd. ter bi jih želeli shraniti na prenosni računalnik? Izberite takšnega, ki bo imel dovolj veliko kapaciteto diska, da vam na njem ne bo zmanjkalo prostora.

Vzemite si nekaj časa za razmislek o zgornjih točkah in naj vam služijo kot osnovno vodilo za razmislek pri nakupu. Ne pozabite pa niti na netbooke, še posebej tisti izmed vas, za katere je ključna mobilnost, ne potrebujete pa visoke zmogljivosti. Netbooki so namreč majhni in lahki, ter kot taki idealni za prenašanje naokoli.

Sedaj, ko smo predelali najvažnejše, torej zakaj bomo prenosni računalnik sploh potrebovali in čemu bomo zaradi tega pri nakupu posvetili še posebno pozornost, si nekoliko podrobneje oglejmo posamezne točke, ki vplivajo na izbiro.

1. Teža in velikost prenosnika

Eden izmed najpomembnejših odločilnih faktorjev pri nakupu je vsekakor velikost, z njo pa je navadno povezana tudi teža. Si želimo resnično prenosnega računalnika, ki si bo zaslužil ime »prenosnik«? Potem verjetno ne bomo kupovali tistih s 17″ zaslonom, ki so precej večji in seveda tudi težji ter zato tudi bolj nerodni za prenašanje, kot njihovi manjši bratje. Če je za nas mobilnost na prvem mestu, bodo kot nalašč 15.6″ ali 13,3″ modeli, nekateri pa si bodo izbrali kar 10,1″, ki jih res ni težava prenašati naokoli. Imajo pa manjši prenosniki še eno prednost. Zaradi manjšega zaslona imajo tudi nekoliko nižjo porabo energije in tako daljši čas delovanja zgolj z baterijo.

Če bomo prenosni računalnik uporabljali predvsem doma pa bo zgodba seveda nekoliko drugačna, v tem primeru mobilnost ne bo odločilni faktor in gotovo se bo večina uporabnikov raje ozrla po modelih z nekoliko večjimi zasloni, ki so seveda udobnejši za delo.

2. Procesor – Centralna procesna enota (CPU)

Še pred nekaj leti je veljalo, da prenosni računalniki ne dosegajo zmogljivosti namiznih modelov oziroma, je bilo potrebno za podobno zmogljiv model namiznega računalnika odšteti bistveno manj. Sedaj temu ni več tako, prenosniki so se namreč svojim namiznim sorodnikom močno približali tako po ceni, kakor tudi po zmogljivosti.

Glavna igralca na področju centralnih procesorjev sta tako kot pri namiznih modelih AMD in Intel. Čeprav v zadnjem času AMD na tem področju precej zaostaja, tako da izdelovalci v večino prenosnikov vgrajujejo Intelove procesorje. Aktualni so tisti serije Core i7, i5 in i3, pri čemer so najzmogljivejši (in najdražji) tisti iz serije i7, najmanj pa iz serije i3. Vsi njihovi procesorji imajo vgrajene tudi mehanizme za učinkovito upravljanje z energijo, ki pripomorejo k daljšem času delovanju baterije.

Seveda pa je CPU le eden izmed faktorjev, ki vplivajo na končno hitrost delovanja računalnika. Ostale si bomo ogledali v nadaljevanju.

3. Sistemski pomnilnik (RAM)

Pomnilnik ima pomembno vlogo pri zmogljivosti in odzivnosti računalnika. V splošnem velja, da več kot ga je bolje je, saj se tako programi nalagajo hitreje, lahko imamo hkrati odprtih več programov, brez da bi to drastično zmanjšalo odzivnost računalnika, … V splošnem lahko rečemo, da se tako povečata udobje pri delu in zadovoljstvo uporabnika. Za veliko večino uporabnikov bo povsem dovolj 4 GB, ki ga proizvajalci vgrajujejo v največ prenosnikov. Tisti, ki boste prenosnik uporabljali le za brskanje po spletu, urejanje besedil in druga manj zahtevna opravila pa boste verjetno zadovoljni že z 2 GB pomnilnika. Vedeti morate tudi, da je od izbire operacijskega sistema, odvisna tudi količina pomnilnika, ki jo je smiselno vgrajevati. 32-bitni Windowsi bodo namreč lahko učinkovito izkoristili le do 4 GB pomnilnika, medtem, ko 64-bitni sistemi brez težav izkoristijo 8 GB pomnilnika, 64-bitni Windows 7 Ultimate celo do 192 GB.

4. Operacijski sistem

Večina prenosnikov ima že prednaložen operacijski sistem. Na nekaterih najdemo celo katero izmed različic Linuxa, večina pa ima eno izmed verzij Microsoft Windows 7. Za tiste z nekoliko več računalniškega znanja, ki si želijo nekaj drugačnega od klasičnega Microsoftovega operacijskega sistema, seveda tudi Linux ni slaba izbira, čeprav ga bo večina verjetno poganjala skupaj z Okni. Za vse ostale pa bodo Windows 7 še najboljša izbira. Tu kaj dosti ne morete zgrešiti. Če boste izbirali med 32 ali 64-bitnim operacijskim sistemom pa vseeno raje izberite slednjega. V praksi razlik v hitrosti verjetno ne boste opazili, toda prednost 64-bitnega sistema, je da lahko izkoristi več kot 4 GB pomnilnika. Poleg tega pa boste tako bolje pripravljeni na prihodnost, ko bo vse več programov znalo izkoristiti prednosti, ki jih ponuja 64-bitni operacijski sistem.

5. Vzdržljivost baterije

Skladno z razvojem prenosnih računalnikov smo priče tudi razvoju baterij. Tako kot so se večale zmogljivosti prenosnikov, so se namreč morale večati tudi zmogljivosti baterij zanje. Danes tudi po zaslugi tehnologij za varčevanje z energijo, ki so vgrajene v prenosnike, baterije zdržijo okoli tri ure in pol, odvisno od modela. Če je za vas vzdržljivost baterije na prvem mestu, ne pozabite tega omeniti prodajalcu, da vam bo lahko ustrezno svetoval.

6. Velikost trdega diska

Pri velikosti trdega diska načeloma velja, da večji kot je, boljše je. 320 GB se mogoče na začetku zdi veliko, toda večina uporabnikov kmalu ugotovi, da tega prostora sploh ni tako zelo težko zapolniti. Danes v času hitrih zunanjih diskov, na katere lahko presnamemo odvečne podatke ali arhiv to sicer ni tolikšna težava, vseeno pa je zelo priporočljivo, da je disk velikosti vsaj 500 GB.

V nekaterih boljših (in dražjih) modelih, najdemo tudi že pogone SSD. Njihova prednost je, da so hitrejši in porabijo manj energije kot klasični, so pa tudi precej dražji in dosti manj prostorni. Njihova cena sicer vztrajno pada, tako da jih najdemo v vse več modelih, vseeno pa bo trajalo še kar nekaj časa, da bodo v popolnosti izpodrinili klasične trde diske.

7. Grafična kartica

Poleg procesorja je to druga najpomembnejša komponenta prenosnika, za vse tiste, ki bi ga radi uporabljali tudi (ali predvsem) za igranje računalniških iger pa tudi za grafično oblikovanje in druga grafično zahtevna opravila. Veliko prenosnikov nižjega cenovnega razreda ima vgrajen Intelov grafični procesor GMA 3150 ali novejši HD 3000, ki povsem zadostuje za običajno pisarniško delo in brskanje po spletu. Če boste prenosnik uporabljali tudi za zahtevnejše grafične naloge ali gledanje filmov v visoki ločljivosti pa vsekakor izberite takega z ločeno grafično kartico. Bodisi AMD-jevo ali Nvidijino. Pri Nvidiji se grafične kartice, ki so primerne tudi za igranje iger začnejo z modelom GeForce GT 540M, medtem ko je pri AMD-ju nekako najšibkejši model, ki je še primeren tudi za igranje iger Radeon HD 6650M.

8. Priključki za priklop zunanjih naprav

Nekateri prenosniki imajo že vgrajen tudi priključek USB 3.0, ki se lahko pohvali s precej hitrejšim prenosom podatkov, kot USB 2.0. Res, da ga večina naprav še ne zmore izkoristit, a prihajajo nove generacije, ki bodo s pridom izkoristile višje hitrosti prenosa. Tako, da pri nakupu vsekakor upoštevajte tudi to. Dobrodošel pa je tudi čitalec pomnilniških kartic in DisplayPort ali HDMI za priključitev zunanjih prikazovalnih naprav. Ravno zaradi njih je priporočljivo, da ima prenosnik tudi starejši izhod VGA, saj nekatere starejše naprave (denimo projektorji) nimajo vhodov HDMI in DisplayPort. V kolikor imate napravo, ki ima priključek Firewire (nekatere kamere), seveda izberite model prenosnika, ki ravno tako ima ta priključek. Ne škodi niti izhod eSATA za priklop hitrih zunanjih trdih diskov.

Še zadnja stvar na katero velja pomisliti je, da računalnika navadno ne kupujemo le za leto ali dve, ampak ga želimo uporabljati čim dlje. Zaradi tega se navadno izplača zanj ob nakupu odšteti nekoliko več denarja in mogoče kupiti nekoliko boljšega. Seveda pa tudi pri tem ne gre pretiravati, zato naj vsakdo zase najde tako razmerje med ceno in hitrostjo, ki ustreza njegovim finančnim zmožnostim. Predvsem pa se moramo pred nakupom odločiti za kaj bomo prenosnik potrebovali in izbrati temu primernega. V kolikor pa boste želeli še kakšen nasvet izkušenih uporabnikov pa se za pomoč vedno lahko obrnete, tudi na spletni forum Računalniških novic.


Prijavi napako v članku