Telefoni
01.07.2014 18:32
Posodobljeno 5 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

7 načinov, kako sami odstranimo praske z mobilnega telefona (DIY)

Ste kupili novo napravo, pa je že po kratkem času videti kot drsališče po hokejski tekmi? Vas to moti?
7 načinov, kako sami odstranimo praske z mobilnega telefona (DIY)
7 načinov, kako sami odstranimo praske z mobilnega telefona (DIY)

Najvarneje je, da našo novo napravo na začetku zaščitimo s kakšnim varnostnim etuijem. Tisti, ki kljub zaščiti niste imeli sreče, in tisti, ki ne uporabljate etuijev za zaščito telefona, boste v članku morda našli kakšno metodo, ki lahko pripomore k boljšemu in novejšemu videzu vaših naprav.

Naši telefoni so nagnjeni h temu, da postanejo žrtve prask in brazgotin, pa naj bo to od ključev v našem žepu ali pa od nesrečnega padca. Zaščitni sloji ekranov telefonov so vsak dan boljši, vendar pa so še vedno ranljivi ob ostrih in trdih predmetih, ki jih vsakodnevno nosimo v žepih poleg njih.

Nakup novega nadomestnega telefona in obisk dragih servisov nista vaši edini rešitvi. Na nekaterih modelih telefonov lahko dokaj enostavno menjamo zaščito ekrana, vendar nimamo vsi take sreče. Na srečo je na voljo nekaj hitrih popravil, ki jih lahko opravimo sami doma in nam lahko pomagajo pri odstranitvi plitvih prask z ljubljene naprave ter ji vrnejo mladostni lesk in sijaj.

Tu je nekaj »domačih zdravil«, ki so znana po tem, da lahko pomagajo telefonu pred manjšimi plitvimi poškodbami.

POZOR : PRED UPORABO KATEREKOLI METODE ČIŠČENJA JE POMEMBNO, DA UGASNEMO TELEFON, ODSTRANIMO BATERIJO (če je to mogoče) IN ZATESNIMO ODPRTINE, KI BI LAHKO POVZROČILE ŠKODO NA TELEFONU ZARADI TEKOČINE!

Ob upoštevanju metod moramo biti tudi previdni in delati v primernem in čistem okolju, da s svojim delom ne naredimo še večje škode. Nekatere metode odpravljanja prask so že naše stare znanke, nekatere pa novejši triki, ki bodo marsikomu celo malce nenavadni. Zaradi krhke narave naprav in sredstev za uporabo čiščenja te metode niso primerne za otroke, zato naj to poskušajo le odrasli in na lastno odgovornost, seveda.

1. Zobna pasta

Morda boste težko verjeli, vendar vam za odstranitev praske na telefonu morda ne bo treba iti dlje kot do kopalnice. Pomembno je, da uporabimo navadno zobno pasto in ne take, ki je osnovana na gelu. Kako metoda deluje?

 • Manjšo količino zobne paste nanesite na rob bombažne krpe oz. čiste, mehke krpe,
 • nežno drgnite s krpo po ekranu v krožnih gibih, dokler praskica ne izgine,
 • po teh korakih obrišite ekran z rahlo navlaženo krpico, da odstranite odvečno zobno pasto.

2. Pasta za odstranjevanje prask na avtomobilu

Pasta za odstranjevanje prask na avtomobilu lahko zmanjša oz. odstrani praske. Pred nakupom se podrobno posvetujte s prodajalcem in si na to temo na forumih morda preberite kakšno besedo. Z nekaj sreče boste imeli isto pasto za telefon in avto.

 • Manjšo količino paste nanesite na bombažno krpo,
 • s krožnimi gibi s nanesite krpico pasto na ekran in upajte na dobre rezultate.

3. Smirkov papir

Drgnjenje trdoživih prask na telefonu je drastični ukrep, ampak ima možnost odstranitve nezaželenih prask na telefonu. Je metoda, ki se jo uporablja na zadnji strani telefona. Ko uporabljamo smirkov papir, je zelo pomembno, da uporabimo najmanj abrazivno vrsto papirja in nežno roko. Med delom moramo biti zelo pazljivi, da na različne načine ne poškodujemo ekrana, zato med delom pogosto preverjajmo stanje ekrana za poškodbe. Če pri delu nismo pazljivi, lahko s to metodo naredimo več slabega kot dobrega. Še enkrat, metoda je namenjena zadnji strani telefona in skoraj zagotovo povzroči poškodbe, če jo uporabimo na ekranu.

4. Soda bikarbona

Soda bikarbona lahko služi kot priročen odstranjevalec prask. Kako jo uporabiti?

 • V posodi zmešajte sodo bikarbono in vodo (dva dela sode bikarbone, en del vode),
 • mešajte, dokler ne dobite goste paste,
 • nanesite pasto na ekran in z mehko čisto krpico nežno drgnite v krožnih gibih po praskah telefona,
 • po teh korakih s svežo, čisto, rahlo navlaženo krpico odstranite odvečno pasto.

5. Otroški puder

Z dodajanjem vode k otroškemu pudru boste ustvarili pasto, ki lahko odpravi praske na vašem telefonu. Podobno kot pri sodi bikarboni zmešajte pasto v posodi, jo s krožnimi gibi nanesite s krpo in odstranite s čisto krpo.

6. Rastlinsko olje

Kdo bi si mislil? Za manjše, skrite praske naj bi rastlinsko olje zadovoljivo delovalo kot začasna rešitev. Ena kapljica rastlinskega olja na vrh praske naj bi veljala za hiter kozmetični popravek. Slaba stran je, da se olje sčasoma obriše, ponavadi v naš rokav ali pa žep.

7. Nekatera loščila

Pri tej metodi je vaš telefon lahko v največji nevarnosti. Uporaba napačnega loščila lahko namreč celo odstrani zaščito na površju ekrana, kar vodi do večjih poškodb. Uporabljajte to metodo na lastno odgovornost in se s prodajalcem natančno posvetujte o vrsti loščil.

 • Loščilo nalijemo v posodico, pod katero postavite brisačo, da se ne razlije,
 • pomočite mehko krpico v loščilo,
 • v krožnih gibih s krpico nežno drgnite po praski,
 • s svežo krpico odstranite odvečno loščilo.

Na spodnji povezavi si oglejte videoposnetek, ki prikazuje tri načine odstranitve prask z opisanimi postopki. Upamo, da vam z njimi uspe vašo mobilno napravo olepšati.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

E-MISIJA d.o.o.

Ljubljanska cesta 21d, 1241 Kamnik, Tel: 01 830 35 32
V E-MISIJI d.o.o. so v tridesetih letih svojega obstoja dokazali, da sodijo v sam vrh slovenske računalniške scene. Ne samo, da za njimi stoji več kot 20.000 zadovoljnih strank, ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več
Zlati partner

LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM

Pot za Brdom 100 (Tehnološki Park - G), 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 71 80
Lenovo stremi k izdelavi vrhunskih računalnikov in internetnih naprav z vgrajenimi najnovejšimi tehnologijami, z edinstvenim dezajnom. Vse to za za brezkompromisno doživetje uporabnikov! Ena ... Več