Računalništvo, telefonija
24.03.2016 13:24

Deli z drugimi:

Share

Največje plovilo na svetu je nared na prvi komercialni polet!

Do konca leta 2018 pa bo na voljo 12 zrakoplov.Airlander 10.
Do konca leta 2018 pa bo na voljo 12 zrakoplov.Airlander 10.

Podjetje Hybrid Air Vehicles je napovedalo, da bo z začetkom meseca aprila začelo z uradnim preizkušanjem največjega plovila na svetu. Tu gre za plovilo oziroma zračno ladjo Airlander 10, ki jo je leta 2009 razvijala ameriška vojska, a je bil projekt zaradi pomanjkanja sredstev opuščen. Podjetje Hybrid Air Vehicles je s projektom nadaljevalo, končni rezultat pa je presenetil tudi največje skeptike na področju tovrstnih plovil, saj gre za 92 metrov veliko zračno plovilo, ki lahko prevaža tako tovor kot človeško posadko, in sicer do največ 48 potnikov.

Za razliko od običajnih letal zračna ladja Airlander 10 ne potrebuje vzletno-pristajalne steze in lahko pristane na večini površin, skupaj z vodo. Novost lahko prevaža do deset ton tovora, saj je izdelana iz posebnih ogljikovih vlaken in napolnjena s helijem. Za vzletanje, pristajanje in tudi gibanje propelerja se uporabljata izključno dizelsko gorivo in motor s 350 konjskimi močmi. V zračni ladji Airlander 10 je prostora dovolj, da je ta udobna tako za pilota kot seveda potnike.

Velja še omeniti, da zračna ladja Airlander 10 v primerjavi z drugimi zračnimi plovili porabi do 80 odstotkov manj goriva, saj med drugim uporabi tudi sončne celice. Poleg tega je še precej tišja in lahko v zraku ostane do pet dni. Zračna ladja Airlander 10 bo lahko letela praktično kjerkoli po svetu, saj jo je mogoče uporabljati v ekstremnih vremenskih razmerah, in sicer v temperaturnem območju med 54 stopinjami Celzija in minus 56 stopinjami Celzija. Do leta 2018 naj bi podjetje Hybrid Air Vehicles izdalo do 12 tovrstnih plovil, preden pa bo to dostavljeno končnemu kupcu, bo moralo opraviti okoli 200 ur preizkusnih poletov.


Prijavi napako v članku