Računalništvo, telefonija
Digitalizacija
23.01.2023 11:27

Deli z drugimi:

Share

Najbolj iskana so inženirska delovna mesta

Računalniki so glavni razlog za spremembe, ki smo jim priča v zadnjih letih. Medtem ko je upadlo število delovnih mest v industriji, je zdaj večji poudarek na računalništvu in informacijski tehnologiji.
Vir: Šolski center Kranj
Vir: Šolski center Kranj

Inženirji so postali ključna komponenta za ohranjanje delovanja sistemov, njihovo dobro vzdrževanje ter zagotavljanje pravilnih nastavitev strojne in programske opreme.

Povpraševanje po usposobljenih inženirjih informatike narašča in se bo s prihodom novih tehnologij še povečalo. Zahteve kupcev po strojni in programski opremi se na trgu dnevno spreminjajo, kar je organizacijam odprlo področje inovativnosti. Medtem ko nove tehnologije, ki se danes uporabljajo, zahtevajo nova znanja in spretnosti ter pomoč usposobljenih in izkušenih inženirjev, se inženirji informatike trudijo naučiti novih jezikov in ostati v koraku s trendi.

Vse več podjetij je odvisnih od informacijske tehnologije pri vsakodnevnih operacijah, trženju, upravljanju in prodaji. Zato so nekatera računalniška delovna mesta zelo iskana in bodo iskana tudi v prihodnje, saj se področji podatkov in strojnega učenja hitro razvijata. Podatkovna znanost potrebuje inženirje za raziskovanje vzorcev in delo z velikimi zbirkami podatkov.

Globalno povezovanje velikih podjetij z oddaljenimi območji in državami v razvoju je eden največjih dosežkov sodobnega sveta, zato lahko inženirji poiščejo ustrezno službo kjerkoli in jo opravljajo pod lastnimi pogoji. Z razvojem storitev v oblaku, umetne inteligence, tehnologije veriženja blokov, kibernetske varnosti in številnih drugih tovrstnih napredkov organizacije iščejo boljše rešitve in ponudnike rešitev.

Z razvojem novih tehnologij se odpirajo številne možnosti za razvijalce aplikacij in spletnih mest ter razvoj strojne in programske opreme.

Naloge inženirja informatike se zelo razlikujejo, odvisno od velikosti podjetja in mnogih drugih dejavnikov. Toda na splošno se pričakuje, da naloge, ki naj bi jih opravljal vsak inženir informatike, vključujejo načrtovanje sistemskih konfiguracij, usmerjanje sistemskih namestitev, uveljavljanje sistemskih standardov, načrtovanje in implementacijo novih rešitev, maksimiranje zmogljivosti omrežja, odpravljanje težav z omrežjem, varovanje omrežnih sistemov in konfiguriranje opreme.

Kar zadeva karierno napredovanje, lahko inženirji informatike izboljšajo svoje zaposlitvene možnosti tako, da pridobijo certifikate za specifična znanja. Možnosti certificiranja so na voljo pri podjetjih za programsko opremo, prodajalcih izdelkov in storitev ter strokovnih organizacijah. Priložnosti za poklicno mreženje lahko nastanejo s članstvom v strokovnih organizacijah, ki pogosto ponujajo programe nadaljnjega izobraževanja.

Kje lahko pridobimo poklic inženirja informatike?

Nekatere višje strokovne šole ponujajo programe, ki študentom pomagajo pridobiti pravo izobraževanje za prihodnjo kariero. Med njimi je zagotovo Višja strokovna šola Šolskega centra Kranj. Obstaja veliko odličnih kariernih priložnosti, ki jih lahko opravljate po zaključku izobraževanja v programu Inženir informatike.

Preden se vpišete v program Inženir informatike, bi morali vedeti, za katero področje se želite specializirati – vključno z varnostjo, administracijo strežnika, spremljanjem in preverjanjem omrežja in namestitvijo strojne opreme. Razvoj programske opreme vključuje računalniško programiranje in aplikacije, odpravljanje morebitnih težav, ki se pojavijo v programski opremi, ter kodiranje z različnimi računalniškimi jeziki, od Pythona, Javascripta do programskih jezikov HTML in C++. Postopek upravljanja strojne opreme vključuje namestitev, vzdrževanje in konfiguracijo sistemov strojne opreme. Pomembno je, da izberete področje, ki vas zanima.

Diplomanti v času dveletnega študija v programu Inženir informatike na Višji strokovni šoli ŠC Kranj pridobijo odlično strokovno znanje ter praktične veščine, ki jih zahteva sodobni trg dela in so usmerjene v gospodarstvo. Šolski center Kranj sodeluje s številnimi, tudi vodilnimi podjetji iz vse Slovenije, med katerimi mnoga najraje zaposlujejo prav njegove diplomante, saj sta učni načrt in praktično usposabljanje usklajena s panogo. Zato se pozanimajte in poiščete Višjo strokovno šolo Šolskega centra Kranj, ki ponuja priložnost za pridobitev izobrazbe Inženir informatike, s tem pa uspešen začetek in razvoj kariere v IT sektorju. (P.R.)


Avtor: mag. Roman Rehberger


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem Šolski center Kranj.
Vas zanima več iz te teme?
izobraževanje


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več

8000plus d.o.o.

Kajuhova ulica 64, 2310 Slovenska Bistrica, Tel: 064 248 123 (podpora), 031 782 321 (nakup)
8000plus: 1, 2, 3 – vse digitalne rešitve na enem mestu Od spletnega gostovanja, oblačnih rešitev in programiranja do urejanja dokumentacije za razpise, kibernetske varnosti, ... Več