Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
Varnost
09.06.2023 11:21

Deli z drugimi:

Share

Naj vas varuje budno oko nadzornih kamer z umetno inteligenco

Učinkovit nadzor potrebuje hitrost, priročnost in natančnost – tri stebre, ki bi morali graditi vsak videonadzorni sistem. Četrti, nosilni steber, pa je umetna inteligenca.

Pojav umetne inteligence (AI) je privedel do velikega napredka na področju varnostnih sistemov. Nadzorni sistemi, ki jih poganja umetna inteligenca, lahko v realnem času obdelujejo velike količine video podatkov, kar je izven dosega tradicionalne človeške delovne sile. Z umetno inteligenco je odkrivanje in odzivanje na morebitne grožnje hitrejše in učinkovitejše. Ta tehnologija je že začela spreminjati način upravljanja varnosti v različnih okoljih, od domov in pisarn do velikih javnih prostorov, kot so letališča in nakupovalna središča.

Ena najpomembnejših prednosti videonadzornih sistemov z umetno inteligenco je njihova zmožnost natančnega zaznavanja in sledenja osebam in predmetom. AI lahko razlikuje med posamezniki in predmeti, prepoznava obraze in sumljivo vedenje. Z analizo vzorcev in gibanja lahko umetna inteligenca zazna neobičajne dejavnosti in opozori varnostno osebje.

Druga prednost umetne inteligence pri videonadzoru je njena sposobnost učenja in prilagajanja različnim okoljem. Z algoritmi strojnega učenja lahko ti sistemi sčasoma izboljšujejo svojo natančnost in zmogljivost. Ko zberejo več podatkov, postanejo boljši pri prepoznavanju morebitnih groženj in zmanjšajo število lažnih alarmov.

AcuPick – ključno varnostno orodje 21. stoletja

Nadzorne kamere zajamejo ogromne količine podatkov oziroma posnetkov. Ročno upravljanje je zamudno, nenatančno in skrajno neučinkovito. Enostavno je preveč prizorov, neznank in ostalih faktorjev, da bi danes lahko izvajali uspešen nadzor brez pomoči najnovejše tehnologije.

Rešitev prihaja iz okrilja znanega podjetja za varnostne rešitve Dahua Technology. Imenuje se AcuPick – vozlišče inovativnih rešitev umetne inteligence na vstopni in izstopni točki, ki pospešuje hitrost iskanja, enostavnost upravljanja in zagotavlja visoko stopnjo natančnosti.

Kako deluje?

AcuPick se od tradicionalnih metod brskanja po slikah ali kompleksnih pristopov iskanja z umetno inteligenco razlikuje v tem, da neposredno usmeri uporabnike do videoposnetkov ciljnega posameznika ali vozila, pri tem pa odstrani nepotrebne informacije, kar bistveno skrajša čas iskanja.

Funkcija Pametnega iskanja priročno omogoča iskanje subjektov ali predmetov, tudi ko čas pojava ni znan. Uporabniki lahko z izbiro subjekta (človek ali vozilo) in zarisom določenega območja AcuPick uporabijo za natančno identifikacijo tarč in pridobitev videoposnetkov z vseh lokacij, kjer se je tarča pojavila.

Najbolj priročna funkcija za varnostne strokovnjake je možnost ekstrahiranja tarče z enim klikom. To pomeni, da lahko med predvajanjem v živo ali pri ogledu za nazaj, na videoposnetku preprosto uokvirite želeno tarčo in AcuPick bo samodejno izbral vse pretekle videoposnetke, na katerih se je tarča pojavila. Vse to je izvedljivo brez večjega finančnega vložka, saj namenski strežniki niso potrebni.

Svet ni črno-bel, zakaj bi bile potem kamere?

Inovativna tehnologija AcuPick pa vsega vseeno ne more postoriti sama. Presenečeni bi bili, koliko že vzpostavljenih videonadzornih sistemov še vedno operira v črno-belem svetu. Ponoči pa se primarno zanašajo na IR tehnologijo za osvetlitev temnih prizorov.

Dahua Technology tudi na tem področju že vrsto let vlaga v barvno tehnologijo, ki bi uporabnikom zagotovila 24-urni barvni nadzor in zanesljivo delovanje na področju jasnosti, prilagodljivosti, natančnosti in inteligence. Razvoj je tudi obrodil sadove.

Full-color Cube je najnovejša barvna tehnologija, ki jo odlikujejo panoramski vid, prilagodljive nastavitve, napredna inteligenca in odlična skalabilnost. Z močnimi tehnološkimi konfiguracijami odklepa nove varnostne funkcije:

  • Full-color Duo kamere zagotavljajo boljše slikovne učinke v slabših svetlobnih pogojih. 3-osno vrtenje pa omogoča enostavnejšo namestitev in upravljanje.
  • PT kamere, opremljene z najnovejšo barvno tehnologijo, imajo širše vidno polje z manj mrtvimi točkami.
  • Kamere tri-v-enem uporabljajo pametno dvojno svetlobo za beleženje dogodkov v barvah, hkrati pa aktivno odvračajo vsiljivce z zvočnimi in svetlobnimi signali.
    • Pametno iskanje v trenutku poišče posnetke z izbrano tarčo in tako občutno skrajša čas iskanja.
    • Tehnologija pametnega zaznavanja (SMD 4.0) pa je osredotočena na avtomobilske in človeške alarme.

AcuPick in Full-color Cube sta tehnologiji z neprimerljivo natančnostjo, učinkovitostjo in enostavnostjo. Videonadzorna tehnologija po njuni zaslugi vstopa v novo tehnološko dobo.

Več lahko izveste na www.dahuasecurity.com (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Kamere umetna inteligenca Dahua kamere


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Letališka cesta 1, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
SoftwareOne je vodilni globalni ponudnik celovitih rešitev in storitev na področju programske opreme in oblaka, ki na novo določa, kako podjetja razvijajo, kupujejo in upravljajo ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več