Računalništvo, telefonija
28.01.2014 17:50
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nagrada MasterCarda za mobilno aplikacijo Urbana

Sistem enotne mestne kartice Urbana je doživel virtualno nadgradnjo z novo mobilno aplikacijo - virtualno vrednostno Urbano na pametnih telefonih. Inovativna rešitev je v Londonu prejela prestižno nagrado »MasterCard plačilni sistemi v prometu« (MasterCard Transport Ticketing Awards) v kategoriji »Najuspešnejši plačilni sistemi na mobilnih telefonih«, s čimer se sistem uvršča med najbolj napredne rešitve na področju transportnih vozovnic in mobilnega plačevanja. Z aplikacijo Urbana bo v bližnji prihodnosti tako možno plačilo potovanja z mestnimi avtobusi (LPP), plačilo storitev parkirišč (LPT), vzpenjače (Ljubljanski grad) in storitve BicikeLJ (Europlakat).
Aplikacija mobilne Urbane na telefonu je v fazi testiranja, za uporabnike pa bo predvidoma dostopna letos spomladi.
Aplikacija mobilne Urbane na telefonu je v fazi testiranja, za uporabnike pa bo predvidoma dostopna letos spomladi.

Aplikacija Urbana za pametne telefone pri storitvah mestnega potniškega prometa ponuja vse, kar ponuja vrednostna kartica Urbana: brezstično plačilo storitve (za plačilo vozovnice tako ni več potreben klic na 1899), brezplačno prestopanje znotraj 90 minut, potovanje za več ljudi hkrati, dodatno pa aplikacija ponuja tudi polnjenje računa neposredno z mobilnim telefonom (prek Monete) ali na urbanomatu, izpis stanja, pregled zgodovine validiranja, urnik prihodov avtobusov in druge potovalne informacije. V primeru mestnih avtobusov bo aplikacija med drugim omogočala tudi izračun časa potovanja, večina funkcij pa bo na voljo tudi pri ostalih navedenih storitvah. Pri tem aplikacija združuje prednosti tehnologije NFC (Near Field Communication) in Monete, storitve brezgotovinskega plačevanja z mobilnim telefonom, ki je skupna blagovna znamka družbe Telekom Slovenije in banke Nova KBM.

Da gre za resnično uporabnikom prijazno in učinkovito rešitev, potrjuje tudi prejem nagrade »MasterCard plačilni sistemi v prometu« v kategoriji »Najuspešnejši plačilni sistemi na mobilnih telefonih«. Dogodek, ki v Londonu vsako leto poteka poteka pod glavnim pokroviteljstvom družbe Mastercard, je največji dogodek na področju tovrstnih rešitev v Evropi, rešitev Urbana za pametne telefone pa je strokovno komisijo prepričala kljub izredno močni konkurenci petih finalistov (Connecthings, Corethree, DB Mobility Logistics AG, Masabi, Snapper).

Nagrajena rešitev bo na voljo uporabnikom vseh mobilnih operaterjev, polnjenje z Moneto pa je omogočeno le uporabnikom Monete Telekoma Slovenije, naročnikom Si.mobila in Debitela ter komitentom Nove KBM in PBS, ki so hkrati uporabniki enega od naštetih operaterjev. Aplikacija mobilne Urbane na telefonu je v fazi testiranja, za uporabnike pa bo predvidoma dostopna letos spomladi.


Prijavi napako v članku