Računalništvo, telefonija
29.05.2008 13:20
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nadzor nad šolsko prehrano in registracijo delovnega časa v šolah

V luči novega zakona o šolski prehrani (natančneje o subvencioniranju dijaške prehrane), je LEOSS d.o.o. (www.leoss.si) za Osnovno šolo Bežigrad (http://www.osbezigrad.com) pripravil sistem vodenja evidence prisotnosti zaposlenih na šoli in sistem nadzora nad šolsko prehrano. Oba sistema temeljita na sodobnih tehnologijah avtomatske identifikacije in zajema podatkov. Pri registraciji delovnega časa so v uporabi brezkontaktne identifikacijske kartice z integriranim radiofrekvenčnim oddajnikom, medtem ko je za razdeljevanje šolske prehrane uporabljena tehnologija črtne kode.

Registracija delovnega časa v Osnovni šoli Bežigrad

Za registracijo delovnega časa je v zbornici OŠ Bežigrad nameščen stenski terminal CipherLab 5100. Terminal je del sistema, s katerim je mogoče sprotno in na enostaven način voditi evidenco prisotnosti. Zaposlenim prikazuje informacije o času, ki so ga porabili na delovnem mestu (imetniku kartice prikazuje priznane ure), medtem ko računovodstvu služi kot podpora pri obračunu ur oziroma izračunu plač. Terminal, ki ga je mogoče poljubno nastaviti glede na zahteve uporabnika, med drugim omogoča registracijo ob prihodu in odhodu iz šole, službenem odhodu, najavah dopusta ipd. Tako se morajo ob prihodu prav vsi zaposleni (od osebja (snažilke, kuharske ekipe, tajništva oz. uprave) do pedagoških delavcev (učiteljev, psihologinje) registrirati s pomočjo brezkontaktnih identifikacijskih kartic z integriranim oddajnikom (RF), ki so tudi obojestransko potiskane. Na eni strani najdemo logotip šole in ime zaposlenega, na drugi strani pa črtno kodo, s katero je poskrbljeno za nadzor pri razdeljevanju šolske prehrane. Kartice zaposlenih so na videz enake tistim od učencev, le da so slednje brez oddajnika.

Razdeljevanje hrane učencem in šolskim delavcem s tehnologijo črtne kode

Razdeljevanje hrane mora biti v osnovnih šolah hitro in higienično. Poleg tega je obračunavanje šolske prehrane za računovodstvo zamudno delo, ki so ga z implementacijo tehnologije črtne kode uspešno skrajšali na minimum. Tem zamudam so se na OŠ Bežigrad zoperstavili z uvedbo sistema, ki s tehnologijo črtne kode avtomatsko beleži razdeljevanje šolske prehrane. S šolskim letom 2007/2008 se razdeljevanje hrane beleži z identifikacijskimi karticami (s črtno kodo), ki jih imajo vsi šolski delavci in učenci. Kako sistem deluje? Ob prihodu v jedilnico učenec postavi kartico pred okno fiksnega čitalnika Metrologic Quantum, ta pa zajame podatke v črtni kodi in jih pošlje v računalnik, kjer se shranijo za nadaljnjo obdelavo pri obračunu razdeljene hrane. V programu LEOSS prehrana določamo učence in zaposlene, ki so upravičeni do malic in kosil, vsakemu dodelimo črtno kodo z ustrezno vrednostjo, ki jo čitalnik v jedilnici prepozna in s piskom potrdi ustreznost te vrednoti ter jo zabeleži v okviru drugega programa, ki se imenuje LEOSS prehrana servis. Ta je namenjen podpori pri vodenju obračuna izdane prehrane.

Črtna koda in RFID lajšata delo računovodstvu
Integracija čitalnika za črtno kodo je računovodstvu v pomoč pri obračunu šolske prehrane učencev, učiteljev in drugih zaposlenih na šoli, medtem ko skrbi registrator delovnega časa za dosledno merjenje dejanske prisotnosti šolskih delavcev, lahko pa tudi morebitnih obiskovalcev. Delovanje cenovno ugodnega registratorja (stenskega terminala) in čitalnika je zanesljivo, montaža enostavna, skrbniška podpora zagotovljena.

Uporabljena oprema:
– fiksni čitalnik Metrologic Quantum MS3580
– stenski terminal CipherLab 5100
– brezkontaktne identifikacijske kartice
– identifikacijske kartice
– programska oprema LEOSS prehrana
– programska oprema LEOSS prehrana servis

Nastavljanje čitalnika za črtno kodo
Na skrbniškem računalniku, ki je lociran na oddaljeni lokaciji v šolski računalniški učilnici, nastavimo čitalnik s pomočjo programa MetroSet. Ko je čitalnik nastavljen ustrezno našim zahtevam, nastavitve prenesemo preko strežnika na čitalnik v jedilnici. Ta se ravna zgolj po naših nastavitvah (npr. s piskom potrdi samo tiste črtne kode, ki so ustrezne simbologije). Pomembna lastnost čitalnikov Metrologic v povezavi s programsko opremo MetroSet je popoln nadzor nad nastavitvami parametrov skladno z zahtevami uporabnikov.


Prijavi napako v članku