Računalništvo, telefonija
27.07.2011 14:37
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mozilla z lastnim operacijskim sistemom

Mozillin mobilni operacijski sistem vsaj na papirju obeta veliko - morda celo preveč.
Mozillin mobilni operacijski sistem vsaj na papirju obeta veliko - morda celo preveč.

Najnovejši dogodki na področju mobilnih naprav kažejo na to, da bodo v bližnji prihodnosti pametni mobilni telefoni in tablični računalniki opremljeni z bogato paleto raznovrstnih operacijskih sistemov. Organizacija Mozilla je namreč pred kratkim razkrila, da pripravlja lasten mobilni operacijski sistem. Ta bo temeljil na osnovi spletnega brskalnika Firefox in bo namenjen tako pametnim mobilnikom kot tablicam.

Mozillin operacijski sistem, ki nastaja v okviru projekta Boot to Gecko, bo temeljil na osnovi pogona Gecko. Ta deluje v skladu z vsemi veljavnimi spletnimi standardi. To dejansko nakazuje na to, da bo novi operacijski sistem v večji meri koristil le spletne storitve. Ta bo torej v osnovi zelo podoben mobilnemu sistemu Google OS, ki se lahko pobaha z izjemno hitrostjo delovanja, enostavnostjo uporabe in visoko varnostjo.

Programerji organizacije Mozilla obljubljajo, da bo njihov mobilni operacijski sistem mogoče uporabljati še za opravljanje telefonskih pogovorov, pošiljanje kratkih sporočil SMS, fotografiranje in še kaj bi se našlo. Mnogi poznavalci menijo, da bo mobilni operacijski sistem organizacije Mozille predstavljal resno konkurenco predvsem Androidu. Tega naj bi bilo namreč mogoče brez večjih težav namestiti na večino pametnih mobilnih telefonov, ki danes poganjajo Android. To se bo seveda lahko uresničilo le pod pogojem, da bo ta ponujal izjemno uporabniško izkušnjo, v nasprotnem primeru pa ga bo kvečjemu uporabljalo le nekaj tisoč računalniških zanesenjakov.


Prijavi napako v članku