Računalništvo, telefonija
16.01.2019 06:32

Deli z drugimi:

Share

Mozilla ukinja podporo za Flash v Firefoxu

Od leta 2021 vtič Flash v spletnem brskalniku Firefox ne bo več deloval.
Od leta 2021 vtič Flash v spletnem brskalniku Firefox ne bo več deloval.

Podjetje Apple je že daljnega leta 2011 doseglo zgodovinsko zmago proti konkurenčnemu podjetju Adobe, saj se je to dokončno odreklo razvoju tehnologije Flash za vse mobilne naprave. Tehnologiji Flash se danes množično odrekajo tudi programerji spletnih strani, saj ta za delovanje potrebuje veliko sistemskih virov, je pogosto nezanesljiva pri delovanju in je izjemno ranljiva na spletne napade. Zato ne preseneča, da so »gostoljubje« tehnologiji Flash že pred časom odrekli vsi vodili spletni brskalniki in sicer na način, da je Flash privzeto onemogočen, vključno s programi in vtičniki, ki ga nujno potrebujejo za delovanje.

Medtem ko lahko uporabnik vtič Flash v spletnem brskalniku danes ročno vključi, to kmalu ne bo več mogoče, in sicer za tiste, ki uporabljajo spletni brskalnik Mozilla Firefox. Pri organizaciji Mozilla so namreč najavili, da bodo pričeli s samodejnim blokiranjem zastarele tehnologije, in sicer od začetka prihodnjega leta. Sprva uporabnikom ne bo več na voljo podpora za vtič Adobe Flash, od leta 2021 pa ga bo spletni brskalnik Firefox popolnoma blokiral, kar pomeni, da ga na bo več moč ročno vključiti oziroma aktivirati.

Za enako potezo naj bi se odločili tudi podjetju Microsoft in Google za spletna brskalnika Edge in Chome, in sicer zaradi konca uradne podpore in pomanjkanja varnostnih izboljšav za Flash. Ta naj bi podporo nevarnemu vtiču odrekla prav tako najkasneje do konca leta 2021 ali morda še celo prej.


Prijavi napako v članku