Telefoni
03.07.2012 09:25
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mozilla Firefox OS za pametne mobilnika kmalu med nami

Mobilni operacijski sistem Mozilla Firefox OS obeta veliko!
Mobilni operacijski sistem Mozilla Firefox OS obeta veliko!

Organizacija Mozilla nas je konec lanskega leta prijetno presenetila s predstavitvijo prve zgodnje poskusne različice lastnega mobilnega operacijskega sistema. Tu je šlo za operacijski sistem Boot 2 Gecko oziroma B2G, ki je temeljil na osnovi tehnologij priljubljenega spletnega brskalnika Firefox. Čeprav so bili mnogi uporabniki mobilne telefonije zaradi številnih zapletov prepričani, da Mozilli pri tej nameri ne bo uspelo, je ta danes tik pred tem, da bo Mozilla Firefox OS skupaj s pametnimi mobilniki zašel na trg.

Organizacija Mozilla je namreč že sklenila dogovore o trženju pametnih mobilnih telefonov z operacijskim sistemom Firefox OS z vsemi večjimi ponudniki storitev mobilne telefonije, kot so Deutsche Telekom, Smart, Sprint, Telecom Italia, Telefónica in Telenor. Kupci tovrstnih mobilnikov bodo prejeli operacijski sistem, ki bo temeljil na osnovi standarda HTML5. To pomeni, da bo v celoti grajen na podlagi odprtokodnega spletnega standarda. Aplikacije bodo zato v osnovi povsem enake tistim, ki je uporabljamo znotraj spletnega brskalnika.

Vodilni organizacije Mozilla zagotavljajo, da so že našli tehnologijo, ki bo v polni meri podpirala njihov mobilni operacijski sistem Firefox OS in bo omogočala izdelavo cenovno ugodnih pametnih mobilnih telefonov. Prve mobilnike z operacijskim sistemom Firefox OS naj bi kmalu izdelali podjetji TCL Communication Technology (Alcatel One Touch) in ZTE. Ti bodo temeljili na osnovi zmogljivih in energijsko varčnih procesorjev Snapdragon podjetja Qualcomm. Prve mobilnike, opremljen z mobilnim operacijskim sistemom Mozilla Firefox OS, lahko pričakujemo na trgu že v prvi polovici naslednjega leta.

Največja tekmeca mobilnega operacijskega sistema bosta seveda Android in iOS. Ta danes skupno obvladujeta več kot 88-odstotkov trga mobilne telefonije. Android s slabimi 51-odstotki in iOS s slabimi 32-odstotki trga so med uporabniki storitev mobilne telefonije dejansko postala statusni simbol. Mnogi zato verjamejo, bi lahko mobilni operacijski sistem Mozilla Firefox OS predstavljal neposredno konkurenco predvsem sistemu Windows Phone. To bo seveda jasno šele tedaj, ko ga bomo ugledali na tržišču.


Prijavi napako v članku