Telefoni
17.02.2010 14:42
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mobilni operacijski sistem Symbian^3 na pohodu

Mobilni operacijski sistem Symbian^3 stavi predvsem na varnost in uporabnost!
Mobilni operacijski sistem Symbian^3 stavi predvsem na varnost in uporabnost!

Na začetku februarja je mobilni operacijski sistem Symbian za pametne mobilne telefone postal povsem odprtokoden, saj je pridobil odprto licenco EPL (Eclipse Public Licence). Zato je bilo le še vprašanje časa, kdaj bodo programerji organizacije Symbian Foundation pripravili novo različico priljubljenega mobilnega operacijskega sistema Symbian.

Pri pripravi mobilnega operacijskega sistema Symbian^3, ki je bil med drugim predstavljen tudi udeležencem sejma Mobile World Congress, so programerji bistveno več pozornosti posvetili uporabniškemu vmesniku, in to predvsem z vidika intuitivnosti in uporabnosti. Z novim vmesnikom bi lahko operacijski sistem Symbian postal celo zanimiv tudi za mobilne naprave, ki niso pametni mobilni telefoni.

Uporabniški vmesnik mobilnega operacijskega sistema Symbian^3 je namreč bistveno bolj prijazen upravljanju s prsti od njegovih predhodnikov. Odzivnost uporabniškega vmesnika je občutno boljša od predhodnika, navdušuje pa tudi naprednejša tehnologija zaznavanja (“capacitive”). Nadvse zanimiv je tudi način upravljanja odprtih programov. Med njimi preklapljamo na bolj pregleden in dostopen način, veliko lažje pa jih je tudi ugasniti.

Mobilni operacijski sistem Symbian^3 naj bi na trg prispel kmalu. Ker je mobilni operacijski sistem povsem odprtokoden, to pomeni, da bo zanj po vsej verjetnosti na voljo tudi kopica nove programske opreme in uporabniških vmesnikov.


Prijavi napako v članku