Prenosni računalniki
16.05.2021 10:50
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mineva 10 let od prvih Chromebookov: Google je imel prav

Po desetih letih vse več ljudi ugotavlja, da lahko s Chromebooki povsem normalno živijo, delajo in ob tem prihranijo kar nekaj denarja. Vseeno pa pot Chromebookov do pozicije, ki jo imajo danes, ni bila lahka. Pa poglejmo, kako so se v desetih letih razvili.

Pred desetimi leti je Google na razvijalski konferenci Google I/O predstavil prva komercialna Chromebooka: Samsung Series 5 in Acer AC700. Zgolj za občutek, koliko časa je že minilo od takrat, naj povemo, da je Google istega leta, torej 2011, predstavil novo verzijo Androida, ki ga je poimenoval Ice Cream Sandwich. Poleg tega pa je zaživela pretočna glasbena storitev Google Music Beta, ki je sčasoma postala Google Play Music (RIP).

Izid prvih Chromebookov ni šel ravno gladko, sploh če gledamo iz Googlovega zornega kota. Eden od kritikov je Samsung Series 5 poimenoval kar “brskalnik s tipkovnico”. Sama ideja Chromebooka – poceni prenosnika, ki je v celoti odvisen od internetne povezave in oblačnih storitev – je očitno bila preveč v nasprotju z mnenjem kritikov in tudi kupcev. The Register je leta 2011 celo objavil članek “Chromebooks: The flop of 2011?”, v katerem se je spraševal, ali so Chromebooki največji kiks leta.

Samo predstavljajte si, kakšen šok bi ali pa mogoče celo so doživeli ti kritiki, ko so leta 2016 izvedeli, da je bilo v ZDA prodanih več Chromebook računalnikov, kot macOS naprav. Ali bi sploh verjeli, da izobraževalne ustanove v ZDA danes v kar 60 % kupujejo Chromebooke? Verjetno bi se vsem tem podatkom samo smejali.

Google je na Chromebooke stavil ogromno

Leta 2006 je Googlov Kan Liu razvijal Windows aplikacije za Google. Vedno znova je bil razočaran, kako pretirano kompliciran je ta operacijski sistem in kako ravno ta kompliciranost poslabša uporabniško izkušnjo.

V naslednjih nekaj letih so Liu in nekaj ostalih Googlovih strokovnjakov sami internoo razvili Chrome OS. Ustvarjalci so si Chrome OS predstavljali, kot operacijski sistem, ki je odvisen od interneta, ki se zažene v nekaj sekundah in ki je primeren za uporabo na “low-end” strojni opremi.

Prvi Chromebook ni bil za prodajo, temveč zgolj za Chrome OS teste

Decembra 2010 je Google predstavil prenosnik CR-48, ki ga lahko vidite zgoraj na sliki. V celoti črn, brez blagovne znamke, narejen iz gume, grd, težak in nezmogljiv. CR-48 je obstajal samo kot prototip, ki so ga potem predali zgodnjim testerjem, in sicer za igranje s Chrome OS.

Ko so leta 2011 Chromebooki dokončno zaživeli, so bili kritiki in potrošniki zelo pazljivi. Največji minus, ki so ga takrat kritiki očitali Googlu je bila previsoka cena. Kot argument pa podatek, da si potem za ta denar dobil prenosnik, ki ni kompatibilen z Windows ali Mac okoljem.

Kljub tem prvim oviram, je Google bil odločen, da je Chromebook prava izbira. Ena najbolj pomembnih potez na tem področju, ki jo je Google naredil s Chromebooki je, da jih je postavil na pogosto spregledan trg: izobraževanje.

Uspeh je prišel počasi, vendar je prišel

Čez nekaj časa je stvar, ki je cel čas veljala za največjo pomanjkljivost Chromebookov – očitek, da lahko z njimi delamo zgolj osnovne stvari – postala njihova največja konkurenčna prednost. Ker so Chromebooki tako enostavno in nekomplicirani, so izobraževalne institucije v njih prepoznale velik potencial, ker so bili poceni in ker je bilo njihovo vzdrževanje enostavno.

Google je takoj prepoznal priložnost in začel razvijati posebej prilagojene Chromebooke za učilnice. To pomeni lahke, trpežne, enostavne in hkrati cenovno ugodne naprave. Med letoma 2012 in 2017 so Chromebooki popolnoma preplavili izobraževalno sfero in prehiteli rivale, kot sta bila Apple in Microsoft.

Do leta 2012 so Chromebooki predstavljali vsega 5 % naprav, ki so bile uporabljene v učilnicah ZDA. Že res, da ta številka za eno leto obstoja ni tako slaba, vendar so apetiti bili veliko večji. Do leta 2017 so Chromebooki predstavljali skoraj 60 % prenosnikov na dotičnem trgu izobraževalnih ustanov. Ta neverjetno hitra rast je konkurenco seveda presenetila. Applov tržni delež je v tem obdobju, govorimo še vedno o izobraževalnem segmentu, padel za 33 %, medtem ko je Microsoftov padel za 21 %.

Glede na to, da je Chromebookom šlo na izobraževalnem področju tako dobro, je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo ta uspešen trend premaknil še na splošne uporabnike. Prodaja se je v tem segmentu začela povečevati, ko so starši kupovali Chromebooke za svoje otroke in so tudi sami ugotovili, da uživajo v minimalizmu in enostavnosti uporabe.

Po podatkih StatCounterja predstavlja danes Chrome OS v ZDA nekaj manj, kot 7 % trga. To je vsekakor vrhunski dosežek, če samo pomislimo, da operacijski sistem pred desetimi leti sploh ni imel komercialnega produkta.

Uspešna zgodba Chromebookov se bo samo še nadaljevala

Chrome OS se je sčasom močno razširil in danes lahko poganja tako Linux, kot Android aplikacije. To je za linijo Chromebookov odprlo številne priložnosti, saj lahko danes delajo praktično vse, kar zmorejo klasični osebni računalniki.

Kakorkoli že, “low-powered” Chromebook še vedno ne more nadomestiti “high-end” osebnega računalnika. Ali pač?

Računalništvo v oblaku je zagotovo naslednje pomembna stopnička v razvoju. Samo poglejmo “gaming” industrijo: Microsoft Game Pass UltimateNvidia GeForce Now Googlova Stadia. Preko teh oblačnih “gaming” storitev lahko lahko igralci iger igrajo AAA igre samo preko brskalnika. Zmogljivi serverji poskrbijo za gladko delovanje igre, ki se preko interneta “streama” na uporabnikov računalnik.

Te storitve omogočajo, da tudi z uporabo najcenejšega Chromebooka lahko igramo najnovejše igre, kar pomeni, da nam ni potrebno odšteti na stotine ali celo tisoče evrov za PC platformo.

“Gaming” v oblaku je zgolj začetek. Kmalu bo praktično vse, kar na računalniku počnemo, procesirano v oblaku in predvajano na napravi, pa naj bo to preko internetne povezave doma, ali 5G omrežja prihodnosti. Za urejanje videov in fotografij tako ne bomo več potrebovali močne procesorje ali komplicirane vrste kode, potrebovali bomo samo brskalnik.

To bo vsekakor spremenilo način, kako danes gledamo na osebno računalništvo. Ljudje v državah v razvoju bodo zrasli s Chromebooki, prav tako pa bodo ostali uporabniki, ki so že leta navajeni na Windows ugotovili, da jim lahko preskok na Chrome OS prihrani kar nekaj denarja.

Vas zanima več iz te teme?
Chromebook

Prijavi napako v članku