Računalništvo, telefonija
19.07.2018 06:40
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Milijardna kazen za Google zaradi Androida

Milijardna kazen za Google zaradi Androida
Milijardna kazen za Google zaradi Androida

Vsem nam je verjetno že dobro poznano, da sta Evropska komisija in IT industrija že dolgo na “bojni nogi”, evropski birokrati pa se zelo pogosto ukvarjajo s tehnološkimi podjetji in njihovo bolj ali manj sporno poslovno prakso. Zaradi tega ne preseneča, da so bila že številna tehnološka podjetja kaznovana bodisi zaradi davčne utaje bodisi zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje. Naslednje tehnološko podjetje, ki je bilo kaznovano s strani Evropske unije, pa je bil Google, ki ga evropski komisarji zaradi kršitve protimonopolne zakonodaje preiskujejo že več let.

Google si je kazen tokrat prislužil zaradi operacijskega sistema Android. Gre predvsem za to, da je tehnološki gigant prepričeval uporabnike pametnih telefonov in tabličnih računalnikov Android, naj uporabljajo njegove aplikacije in storitve namesto konkurenčnih. Postopek preiskave s strani Evropske komisije se je namreč nanašal na prednameščene aplikacije v mobilnem operacijskem sistemu Android, saj je Google v zameno za določene ugodnosti “prisilil” proizvajalce mobilnih naprav in mobilne operaterje k nameščanju njegovih mobilnih aplikacij. Ugodnosti so bile med drugim tudi finančne narave, kar je seveda prepovedano.

Zaradi zlorabe monopolnega položaja je Google tokrat doletela zelo visoka denarna kazen, in sicer v višini kar 4,34 milijarde evrov. Ta kazen je precej višja od tiste, ki si jo je Google prislužil zaradi zlorabe monopolnega položaja na področju spletnega iskalnika, saj je bila tehnološkemu gigantu takrat dodeljena kazen v višini 2,1 milijarde evrov. Google je pričakovano napovedal pritožbo na odločitev Evropske komisije, saj so prepričani, da je mobilni operacijski sistem Android prilagodljiv in uporabniku prijazen ter da njihov mobilni ekosistem omogoča inovacije, nižje cene in, kar je najpomembneje, spodbujanje konkurence.


Prijavi napako v članku