Računalništvo, telefonija
09.03.2020 13:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Mikro strežnik, vreden pozornosti

Mikro strežnik, vreden pozornosti
Mikro strežnik, vreden pozornosti

Vodilni proizvajalec strežnikov Hewlett Packard Enteprise poskrbel za eno največjih sprememb v segmentu mikro strežnikov. Strežniki tega segmenta, katerega predstavnik je tudi najnovejši HPE ProLiant Microserver Gen10 Plus, so namenjeni predvsem mikro in majhnim podjetjem ali za domačo uporabo. V osnovi gre za majhne enoprocesorske strežnike, z nizko porabo električne energije, integrirano varnostjo in zelo tihim delovanjem. V kolikor iščete vaš prvi strežnik, ki ga zaradi tihega delovanja in oblike lahko postavite kar pod delovno mizo, bo HPE-jev strežniški malček ravno pravi za vaš hibridni obla(če)k.

V čem se pomembneje razlikuje od predhodnika?

HPE Microserver Gen10 Plus se od predhodnika razlikuje v obliki, ponudbi procesorjev in razširitvenih možnostih. Prva opazna razlika je sama oblika in velikost strežnika. Novi Microserver Gen10 Plus je kompaktnejši od predhodnika in sedaj meri 11,6 cm x 24,5 cm x 24,5 cm. Pomembna novost je tudi ponudba procesorjev. Prejšnje različice HPE Microserver strežnikov so bile osnovane na AMD procesorjih, pri novem HPE-jev strežniškem malčeku pa lahko uporabniki izbirajo med Intel® Xeon® E in Intel® Pentium® procesorji. Delovni pomnilnik je sedaj razširljiv do 32 GB (DDR4 Unbufferred ECC). Pomembna novost je tudi podpora za iLO5, ki omogoča upravljanje in nadzor strežnika od kjerkoli in kadarkoli, neodvisno od strežniškega zdravstvenega stanja. Značilnost strežnika je izjemno tiho delovanje (21 db), zato je strežnik mogoče uporabiti tudi v pisarniškem okolju.

Nova oblika

Spremembo oblike strežnika lahko pripišemo novi postavitvi diskov v Ultra Micro ohišju. Za razliko od prejšnje generacije, kjer so bili diski postavljeni vertikalno v eni vrsti, so sedaj diski postavljeni v dveh vrstah, drug ob drugem. V osnovi še vedno lahko v strežnik vgradimo štiri velike (SATA LFF) »non hot-plug« diske. Z nakupom »SFF SATA Converter Kit« je mogoče vgraditi diskovne opcije manjšega formata, kot npr. HPE 240GB SATA 6G RI SFF (2,5in) SSD. Za diske skrbi HPE Smart Array S100i SR Gen10 Software RAID kontroler.

Tako je strežnik po obliki nižji od predhodnika, hkrati pa ponuja novo možnost postavitve strežnika v delovno okolje; tako horizontalno, kot vertikalno. Je pa zaradi spremembe oblike strežnik prikrajšan za optično enoto, vendar lahko po potrebi uporabimo zunanjo DVD-RW enoto s preklopom preko USB ali možnost uporabe virtualnega medija preko iLO5 konzole za oddaljeno upravljanje s strežnikom.

Ponovno z Intel® procesorji

Medtem ko je bila prejšnja različica strežnika na voljo le s procesorji družine AMD (npr. AMD Opteron x3421), je z novo različico HPE Microserver Gen10 Plus na voljo s procesorjem Intel® Xeon® E-2224 (3,4 GHz, 4 core, 8 MB L3 Cache) ali Intel® Pentium® G5420 (3,8 GHz, 2 core, 4 MB L3 Cache) na Intel® C242 Chipset-u. Najnovejši HPE Microserver je s tem pridobil izjemen procesorski pospešek, poleg tega pa omogoča dodatne razširitvene možnosti. Na voljo sta dve reži za DDR4 UDIMM RAM, z maksimalno kapaciteto 32 GB (2 x 16GB UDIMM @2666 MT/s).

Mrežne povezave in iLO5

Večja sprememba je tudi pri mrežnih povezavah novega strežnika. Za razliko od predhodnega modela, ki ima na voljo dve 1 GbE omrežni povezavi, ima nov strežnik na voljo štiri, ki jih zagotavlja integrirana Intel i350-AM4 omrežna kartica. Na prvi pogled se sprememba zdi majhna, vendar gre za omrežno kartico višjega razreda. Z nakupom dodatnega omrežnega adapterja je mogoče strežnik nadgraditi z dvema 10 GbE povezavama.

Z novo generacijo se vrača tudi HPE Integrated Lights-Out, ki so ga mnogi uporabniki pogrešali pri predhodniku. Hewlett Packard Enterprise v svojem malčku ponuja možnost uporabe iLO5. Z nakupom in vgradnjo »iLO Enablement Kit« strežnik pridobi dodatna omrežna vrata namenjana oddaljenemu upravljanju in nadzoru nad strežnikom in lastnosti, ki jih prinaša »iLO5 Essentials«, kot so obveščanje o zdravstvenem stanju strežnika, obveščanje o napakah preko elektronske pošte in konzolo za oddaljeno upravljanje (IRC/Virtual KVM) z možnostjo uporabe virtualnega medija. Za naprednejše storitve oddaljenega upravljanja s strežnikom je mogoče nadgraditi osnovno iLO licenco na naprednejšo »iLO Advanced«.

Kateri operacijski sistem izbrati za vaš hibridni obla(če)k?

S HPE Microserver Gen10 Plus ima uporabnik praktično vse možnosti pri izberi pravega operacijskega sistema. Strežnik je uradno certificiran za operacijske sisteme Windows Server 2016 in Windows Server 2019, Red Hat Enterprise Linux 7.6, 7.7, 8.0 in 8.1, VMware ESXi 6.6 U3 in 6.7 U3 (op. le z Intel® Xeon® E procesorjem) ter ClearOS.

HPE-jev najmanjši strežnik je tako primeren za splošno uporabo, kot NAS ali kot strežnik za poganjanje nezahtevne virtualizacije. Strežniški malček bo s svojo obliko, naprednimi funkcijami značilnimi za svet velikih podatkovnih centrov, splošno uporabnostjo in ugodno ceno, presenetil slehernega uporabnika.

Spoznajte HPE Microserver Gen10 Plus v Sloveniji

HPE-jevega strežniškega malčka lahko podrobneje spoznate pri uradnih HPE prodajnih partnerjih in distributerjih v Sloveniji. HPE ProLiant Microserver Gen10 Plus je že na voljo za naročilo.

Skupina VERACOMP je regionalni Value Added Distributer (VAD) vodilnih ICT podjetij v CEE regiji. VERACOMP d.o.o. je uradni distributer za prodajni program Hewlett Packard Enterprise in Aruba Networks v Sloveniji.

Za podrobnejše tehnične značilnosti strežnika HPE ProLiant Microserver Gen10 Plus kliknite tukaj.

Alen Popara, VERACOMP

Klemen Mihelčič, Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium


Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

Naturalis d.o.o., Računalniški inženiring

Ljubljanska cesta 12f, 1236 Trzin, Tel: 041 747-064
Vodenje podjetja je na splošno sestavljeno iz šest funkcionalnih področij: strategija, trženje, finance, človeški viri, oprema ter delovanje. Razumevanje in vodenje vsakega področja ... Več