Telefoni
21.06.2012 09:00
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Microsoft razkril Windows Phone 8

Windows Phone 8 predstavlja solidno konkurenco tako mobilnemu operacijskemu sistemu Apple iOS 6 kot Androidu 4.0.
Windows Phone 8 predstavlja solidno konkurenco tako mobilnemu operacijskemu sistemu Apple iOS 6 kot Androidu 4.0.

Microsoft je na konferenci Windows Phone Summit predstavil težko pričakovani mobilni operacijski sistem Windows Phone 8. Ta obiskovalce ni pustil ravnodušne, saj prinaša številne novosti, ki nam bodo tako olajšale vsakdanje delo kot popestrile prosti čas. Novost namreč temelji na osnovi jedra sistema Windows 8 in vključuje še datotečni sistem, varnostno infrastrukturo, gonilnike in druge elemente sistema, namenjene osebnim in tabličnim računalnikom. To bo programerjem poenostavilo pripravo aplikacij, saj bo te mogoče poganjati na vseh računalniških in mobilnih sistemih z Windowsi 8.

Spletni deskarji bodo pri mobilnem operacijskem sistemu Windows Phone 8 imeli na voljo mobilno različico spletnega brskalnika Internet Explorer 10. Tu gre za precejšno nadgradnjo brskalnika, kot smo ga vajeni pri različici Mango. Ta je namreč na las podoben različici, namenjeni osebnim računalnikom, in je opremljen z bogato paleto varnostnih mehanizmov. Microsoftovi programerji so pri mobilnem brskalniku Internet Explorer 10 izboljšali tudi hitrost. Pri merjenju hitrosti z merilnim programom SunSpider (prizkušanje hitrosti v obdelavi JavaScripta) je novinec namreč premagal celo brskalnik, ki je nameščen na mobilniku Samsung Galaxy S3 (1,200 ms proti 1,460 ms).

Windows Phone 8 se ponaša še z nekoliko prenovljenim uporabniškim vmesnikom. Uporabniki bodo največjo razliko opazili na domači oziroma začetni strani. Ta namreč ponuja občutno več možnosti za prilagajanje, s čimer postane uporaba mobilnika Windows Phone še privlačnejša. Tu je možno celo prilagajati velikost kvadratkov, ki ponazarjajo bližnjice do aplikacij. Vse nove aplikacije za Windows Phone 8 se bodo že ponašale s to možnostjo. Mobilni operacijski sistem Windows Phone 8 je pričakovano prinesel še podporo za večjedrne procesorje, tri različne zaslonske ločljivosti in brezstično tehnologijo NFC s podporo za brezkontaktno plačevanje blaga in storitev. Program Skype je vgrajen v Windows Phone 8. To pomeni, da lahko uporabniki opravljajo pogovore in delijo stvari na njem kar neposredno iz privzetih aplikacij na sistemu Windows Phone (na primer Internet Explorer 10).

Microsoft je na koncu žal postregel še z nekoliko manj prijetnimi podatki. Windows Phone 8 namreč ne bo mogoče namestiti na precejšnje število obstoječih mobilnikov Windows Phone. Ta za delovanje namreč potrebuje vsaj dvojedrni mobilni procesor. Poleg tega bo novost mogoče poganjati na mobilnikih, ki podpirajo ločljivost WVGA (800 X 480 točk, razmerje stranic 15:9), WXGA (1.280 X 768 točk, razmerje stranic 15:9) ali 720p (1280 X 720 točk, razmerje stranic 16:9).

Uradna posodobitev za Windows Phone 8 bo na voljo preko sistema OTA (Over The Air) v drugi polovice leta. To pomeni, da bo za celoten postopek prenosa in namestitve poskrbel mobilnik sam. Za prenos posodobitve na pomnilnik bo potrebno vključiti le brezžično povezavo Wi-Fi oziroma 3G in počakati, da se bo na zaslonu mobilnika pojavilo sporočilo o razpoložljivosti nadgradnje. Microsoft bo mobilnemu operacijskemu sistemu Windows Phone 8 zagotovil vsaj 18 mesečno podporo. V tem obdobju bodo na voljo varnostni in drugi popravki.


Prijavi napako v članku