Računalništvo, telefonija
23.11.2018 06:32

Deli z drugimi:

Share

Microsoft naznanil, da misli resno z računalniki ARM

Operacijski sistem Microsoft Windows 10 ARM bo kmalu dobil bogato paleto programske opreme.
Operacijski sistem Microsoft Windows 10 ARM bo kmalu dobil bogato paleto programske opreme.

Vse več uporabnikov prenosnih računalnikov se zanima za prenosnike z operacijskim sistemom Windows 10, ki za preračunavanje podatkov uporabljajo procesor s sredicami podjetja ARM. Ti izdelki so namreč postali povsem primerljivi z osebnimi računalniškimi sistemi in to predvsem na račun vse bolj zmogljivih mobilnih procesorjev. Ker ti procesorji (predvsem izdelki podjetja Qualcomm) poganjajo običajno različico sistema Windows, to pomeni, da lahko za nameček z njimi poganjajo prav vse aplikacije, pripravljene za platformo x86 oziroma 32-bitne različice.

Kot vse kaže so se pri podjetju Microsoft odločili, da bodo z operacijskim sistemom Windows 10 za procesorje ARM naredili korak naprej. Ti so namreč najavili razpoložljivost razvijalskega orodja Visual Studio 15.9, ki programerjem omogoča pripravo aplikacij, ki so združljive s platformo ARM64. To dejansko pomeni, da bodo programerji lahko pripravili namenske aplikacije, ki jim bomo lahko brez težav poganjali na računalniških sistemih s procesorji ARM, njihovo delovanje pa bo seveda precej bolj hitro in zanesljivo, saj uporaba programov ne bo zahtevala emulatorja.

Novi programi za operacijski sistemi Windows 10 za osebne računalnike ARM bodo na voljo za prenos preko spletnega portala Windows Store. Pri podjetju Microsoft so prepričani, da bo večina programske opreme brezplačne, saj programerjem bodo zaslužek prinesle reklame.


Prijavi napako v članku