Računalništvo, telefonija
24.12.2018 13:12

Deli z drugimi:

Share

Majhna naprava za razkrivanje velikih bolezni

Miniaturna naprava podjetja IBM je zmožna zaznavanja najhujših bolezni.
Miniaturna naprava podjetja IBM je zmožna zaznavanja najhujših bolezni.

Računalniška tehnologija in sodobna medicina sta tesno povezani, saj je slednja predvsem na račun zmogljivih računalniških sistemov močno napredovala. To so nedavno dokazali tudi inženirji podjetja IBM, saj so pripravili posebno miniaturno elektronsko tipalo, ki naj bi s pomočjo umetne inteligence pripomoglo k zgodnjemu odkrivanju resnejših bolezni, kot so Parkinsonova bolezen, možganske poškodbe ali celo izgubo moči delovanja srca.

Miniaturno napravo podjetja IBM uporabnik prilepi na prst, ta pa preko posebnih tipal izmerni njegov oprijem. Zbrane podatke tipalo nato preko brezžične povezave pošlje pametni ročni uri Apple Watch, ki jih s pomočjo umetne inteligence analizira. Če pametna ročna ura zazna izgubo moči v rokah je to pogosto znak za pričetek razvoja ene izmed hujših oblik bolezni, kar posledično pomeni, da je uporabnik nato deležen skrbnejšega zdravniškega pregleda.

Ker je novost podjetja IBM še vedno v poskusni fazi, trenutno še ni primerno za uporabo v medicinske namene. To pa bi se lahko spremenilo že v bližnji prihodnosti, zdravniki pa novost seveda pričakujejo z odprtimi rokami, saj jim bo omogočala predhodno zaznavo in takojšnje zdravljenje hujših bolezni.


Prijavi napako v članku