Računalništvo, telefonija
21.03.2019 11:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

LPP končal nadgradnjo avtobusnih voznih redov

Že pred kar nekaj časa je podjetje LPP (Ljubljanski potniški promet) napovedalo, da bo posodabljalo prikazovalnike časa prihodov avtobusov in da lahko med tem časom prihaja do nepravilnosti. Zdaj so nadgradnjo tudi uspešno zaključili.
Vozni red končno deluje tako, kot mora
Vozni red končno deluje tako, kot mora

Podjetje je star sistem imenovan Telargo nadgradil z novim sistemom ALV, ki je zdaj uspešno zaživel.

Pri podjetju zagotavljajo, da lahko sedaj z novim sistemom spremljajo veliko več podatkov, kot so jih doslej. Nov sistem ALV bo namreč zbiral tudi podatke porabe goriva posameznega avtobusa, omogočal avtomatsko prenašanje podatkov med vozili in vozniki ter omogočal prenos podatkov o realnem prihodu določenega avtobusa tudi do 2-krat hitreje.

Nov sistem naj bi deloval tudi s pomočjo starih podatkov, ki so se skozi leta nabrali v bazi, s pomočjo katerih bodo lahko natančneje predvideli prihod določene linije. V praksi to pomeni, da so zbrali povprečna časovna obdobja, v katerih avtobus pripelje od ene do druge postaje glede na ovire na cesti (zastoje ob prometni konici, semaforje …).

Prav tako pa bodo zdaj potnike lažje obveščali o morebitnih obvozih, saj bodo lahko obvestila pošiljali direktno na zaslone na postajališčih, kjer ustavljajo avtobusi, ki so na obvozih. Tako bodo najverjetneje odstranili zelene table, brez voznih redov, ki so do sedaj stale na začasnih postajaličih.

Poleg navedenega pa sta na prikazovalnikih še dve novosti, in sicer zvezdica ob prihodu avtobusa – ta se pojavi v primeru, ko avtobusi vozijo po statičnem voznem redu; dolgotrajneši obvozi pa so sedaj navedeni z besedo “obvoz”.

Nadgrajen sistem je sedaj viden uporabnikom na 124 prikazovalnikih po Ljubljani, 380 interaktivnih zaslonih in 135 avtobusih. Prav tako je sistem bolje integriran z mobilno aplikacijo Urbana, s portalom Prominfo in z Google Mapsi (Transit portal).


Prijavi napako v članku