Računalništvo, telefonija
24.03.2016 14:45

Deli z drugimi:

Share

Live Streaming – spletni prenos, vedno bolj popularen in enostaven


Live Streaming - spletni prenos, vedno bolj popularen in enostaven

Live Streaming - spletni prenos, vedno bolj popularen in enostaven


Najprej si poglejmo, kaj nas v prihodnosti čaka na temo spletnih prenosov. Če strnemo napovedi v nekaj kratkih alinej:


  1. Spletni prenosi so v porastu zaradi enostavnosti prenosa in vse večje popularnosti. V prihodnje pričakujemo še več prenosov in več gledalcev.
  2. Uporaba spletnega videa še vedno strmo narašča. Povprečni uporabnik v ZDA pogleda 229 videov na leto. Globalno pa 25% spletnih uporabnikov pogleda video na spletu vsak dan. Rast je pogojena tudi z vse večjo pokritostjo 4G/LTE mobilnega omrežja.
  3. 
Z naraščajočo uporabo spletnih prenosov in videa narašča tudi spletno oglaševanje, ki se prikazuje ob ogledu videa. Spletno video oglaševanje naj bi se v 2016 povečalo za 20%.
  4. 
Mobilni ogledi bodo v ospredju, kar 70% spletnega prometa se bo v 2016 pretočilo z uporabo mobilnih naprav, kot so telefoni in tablice. Oglaševalci, ki se bodo fokusirali na mobilni video bodo imeli izredne priložnosti na tem novem in neobdelanem mediju.
  5. 
Porast spletnih prenosov na družbenih omrežjih. Večje spletne hitrosti bodo omogočale večjo vključenost spletnih prenosov na družbenih omrežjih. Facebook že omogoča živi spletni prenos.

Enostavni spletni prenos z eno kamero
In sedaj k enostavnosti, spletni prenos z eno kamero lahko z različnimi napravami za kodiranje izvedemo sami. Nekatere profesionalne kamere pa imajo vse za spletni prenos že vgrajeno npr. JVC GY-HM200E. S tako kamero ste v nekaj minutah priklopljeni na splet in oddajate v živo v HD kvaliteti.


Če že imate kamero in nima vgrajenega enkoderja za spletno prenašanje potem si lahko omislite enostaven enkoder, ki preko HDMI poveže vašo kamero na splet. Eden takih je Teradekov Vidiu Mini HDMI Encoder, ki preko aplikacije Live:Air iPad Production Suite brezžično poveže na najbolj popularne streaming platforme. Cena enkoderja je cca. 490 EUR + ddv.


Spletni prenos z več kamerami – Streamstar HDMI Kit
Za vse, ki bi radi naredili zahtevnejši prenos prek spleta in pokrili dogodek z več kamerami pa naj predstavimo naslednjo enostavno rešitev. Streamstar HDMI kit je paket, ki ga sestavlja programska oprema za produkcijo sletnega prenosa in HDMI računalniška kartica s 4 HDMI vhodi. Kartico vstavite v zmogljiv PC računalnik in nanjo boste lahko priklopili 4 kamere s HDMI izhodi (obstaja tudi dražja verzija za SDI izhode). Video in avdio iz 4 kamer, ki prihajata v računalnik upravljate s profesionalnim orodjem za mešanje videa.

Programska oprema (Live Production & Streaming Studio) omogoča, mešanje slike, različne prehode/efekte med slikami, ponovitve posnetkov (Replays), počasne posnetke (slow motion), grafično opremo posnetkov, sliko v sliki,… Vse to delate v živo in oddajate na splet. Prav tako lahko vse kamere simultano snemate, kot tudi signal, ki ga oddajate preko spleta. V opremi je tudi vse potrebno za integracijo v najbolj popularne streaming platforme. Cena takega kompleta je cca. 1.400 EUR + ddv.

Več informacij o Streamstar paketu vam je na voljo tukaj.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Slak d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri Slak d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

VideoExpert.eu - trgovina s profesionalno video opremo

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Slak d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku