Računalništvo, telefonija
09.05.2019 09:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kriptohekerji ukradli za 41 milijonov kriptovalut

Kriptohekerjem je dejansko uspelo izmakniti nekaj več kot 7.000 bitcoinov.
Kriptohekerjem je dejansko uspelo izmakniti nekaj več kot 7.000 bitcoinov.

Še pred desetletjem ali dvema smo si težko predstavljali takšne razsežnosti in toliko hekerskih vdorov, kolikor jih beležimo danes. Nepridiprav z dobrim računalniškim znanjem danes ne samo krade milijone ali milijarde evrov, vdira tudi v sisteme in občutljive podatke korporacij in navadnih smrtnikov, uporabnikov spleta. Neslutene zmožnosti vdorov lahko tako rekoč držijo v zanki kogar koli. V zadnjem času pa so nadvse priljubljene kraje kriptovalut, saj gre za nizko tvegano kriminalno dejanje, dobički pri tem pa se pogosto merijo v več milijonih evrov.

Kriptohekerji prežijo predvsem na kriptomenjalnice

Najboljše hekerje sveta pogosto najdemo tam, kjer je na kupu veliko denarja. To povsem drži za kriptomenjalnice, saj te hranijo kriptovalute v imenu posameznikov, teh pa je običajno več deset ali celo sto tisoč. Zato ne preseneča, da se je nedavni hekerski napad zgodil ravno na kriptomenjalnico, pri čemer je bila tokrat oškodovana menjalnica Binance. Kriptohekerjem je dejansko uspelo izmakniti nekaj več kot 7.000 bitcoinov, kar pomeni, da je bila menjalnica s tem oškodovana za okoli 41 milijonov ameriških dolarjev oziroma za okoli preračunanih 36,6 milijonov evrov. Na srečo so jo uporabniki tokrat odnesli brez večjih posledic, saj so hekerji imeli pri napadu veliko mero potrpljenja, pri tem pa so se posluževali številnih hekerskih metod.

Kaj lahko storimo uporabniki?

Ali se splača investirati v kriptovalute je odločitev vsakega posameznika. Zagotovo pa velja pravilo, da če je le mogoče, kriptovalute hranimo pri več različnih kriptomenjalnicah. Če pride do napada na eno izmed njih, bomo namreč izgubili le del našega denarja in ne vsega. Če pa kriptovalute hranimo doma, pa moramo poskrbeti za njihovo ustrezno varnost, kar pomeni, da moramo uporabljati zaupanja vredno digitalno denarnico in seveda močno geslo, ki ni enostavno ugotovljivo.


Prijavi napako v članku