Računalništvo, telefonija
05.12.2019 09:08

Deli z drugimi:

Share

Kratka sporočila SMS so med nami prisotna že..

Prvo kratko sporočilo SMS je bilo poslano leta 1992. Ta so med uporabniki mobilne telefonije še vedno priljubljena, saj jih ti širom sveta mesečno razpošljejo kar 560 milijard krat.
Prvo kratko sporočilo SMS je bilo leta 1992 poslano na dvokilogramski »prenosni« telefon Orbitel 901.
Prvo kratko sporočilo SMS je bilo leta 1992 poslano na dvokilogramski »prenosni« telefon Orbitel 901.

Čeprav imamo danes na voljo bogato paleto raznovrstnih sistemov za neposredno sporočanje, kot so Viber, Whatsapp, Facebook Messenger in druga, so kratka sporočila SMS (Short Message Service) med uporabniki storitev mobilne telefonije še vedno zelo priljubljena, saj jih ti širom sveta vsako mesec pošljejo več kot 560 milijard. To je izjemen dosežek za storitev, ki je med nami prisotna že neverjetnih 27 let, natančneje od 3. decembra leta 1992. Zasluge za to gredo strokovnjaku Neilu Papworthu, ki je svojemu kolegu Richardu Jarvisu z uporabo osebnega računalnika na »prenosni« telefon Orbitel 901 poslal 15 črk (Merry Christmas), ki so za vedno spremenile način komunikacije.

Čeprav je od prvega poslanega sporočila SMS minilo že 20 let, se ta v osnovi niso spremenila, saj so še vedno (teoretično) omejena na 160 znakov. Kljub temu lahko danes preko te storitve pošiljamo sporočila s šumniki in z drugimi razširjenimi znaki ter daljša sporočila v večjem številu paketov. Strokovnjaki so prepričani, da bo storitev kratkih sporočil SMS med nami prisotna še vrsto let, saj jo odlikujejo razširjenost, preprostost in enostavnost uporabe, ki ni vezana na mobilni svetovni splet.

Pri tem naj kot zanimivost dodamo, da smo v Sloveniji prva sporočila SMS dobili šele leta 1998 preko ponudnika storitev mobilne telefonije Mobitel (sedaj Telekom Slovenije). Tudi dandanes so kratka sporočila SMS pri nas relativno priljubljena, saj jih uporabniki mesečno razpoljejo kar 222 milijonov. Povprečni slovenski uporabnik mobilnega omrežja pa pošlje do tri sporočila SMS na dan.


Prijavi napako v članku