Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
13.02.2023 14:05

Deli z drugimi:

Share

Konzorcij EDIH DIGI-SI usmerja slovenska podjetja na pot digitalizacije

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije, Univerza v Mariboru, Institut Jožef Štefan, ARCTUR, Zavod C – TCS Celje, Tehnološki park Ljubljana in Inocacijsko tehnološki grozd Murska Sobota oziroma preprosto rečeno konzorcij 7 digitalnih vodij, ki si je prislužil status evropskega stičišča za digitalno preobrazbo.
Foto: EDIH DIGI-SI
Foto: EDIH DIGI-SI

Bi verjeli, da med podjetji vlada veliko zmede in odpora glede digitalizacije? Zakaj je temu tako? Kljub dejstvu, da so digitalizacija, digitizacija in digitalna transformacija ključ do uspeha v sodobni družbi, vsako podjetje ni prepričano, ali je pot digitalizacije pravo zanj. Problematiko digitalizacije v malih in srednje velikih slovenskih podjetij (MSP) je izpostavila tudi direktorica Digitalnega inovacijskega stičišča (DIH) Slovenije mag. Katja Mohar Bastar: »[…] [O]dkar opravljamo naloge osveščanja, pomoči in podpore […], smo ugotovili, da je bilo potrebnega veliko napora, da smo podjetja prepričali v [digitalne] storitve.«

Iz zakulisja prihaja evropsko digitalno inovacijsko stičišče (EDIH) DIGI-SI, čigar glavna naloga je podpora podjetjem, organizacijam in javnim ustanovam skozi celotno vrednostno verigo digitalizacije na 4 temeljnih področjih: agroživilstvo, zdravstvo, proizvodnja in turizem. Namen EDIH-ov, kot na primer DIGI-SI, je aktivno pospeševanje digitalne transformacije gospodarstva in osveščanje na področju najnovejših tehnologij, kot je umetna inteligenca (AI), big data, super-računalnik, IoT, blockchain, navidezna in razširjena resničnost.

EDIH DIGI-SI

Digitalna pomoč konzorcija bo sestavljena iz načrtovanja, testiranja pred investiranjem, izobraževanja, kaj so napredne digitalne tehnologije in kako jih uporabiti, pomoč pri iskanju investitorjev in razširjanje inovacijskega ekosistema. Na voljo je 3,3 milijona evrov sredstev, ki bodo romala v roke 700 podjetij, večinoma iz vzhodne kohezijske regije, kjer je stopnja digitalizacije nižja.

»Največja ambicija DIGI-SI je, da bodo podjetja prepoznala njegovo korist in da bomo tako postopoma prispevali k učinkovitejši digitalni preobrazbi slovenskega gospodarstva in javnega sektorja. Evropsko stičišče ni projekt, ki bo ob izteku evropskega financiranja ugasnil, temveč je oblikovan dolgoročno,« ciljno in trajnostno naravnanost novega stičišča opisuje dr. Muhamed Turkanović, vodja konzorcija EDIH DIGI-SI.

Farm Manager – prevetritev slovenskega kmetijstva

Kmetijsko gospodarstvo se že od leta 1995 zanaša na Katalog kalkulacij za načrtovanje kmetijskega poslovanja. Inovacijsko tehnološki grozd Murska Sobota, partnerski član konzorcija, je soustanovitelj novega digitalnega sistema Farm Manager, ki bo nadomestil Katalog kalkulacij v tiskani obliki.

Farm Manager je sistem za poslovno odločanje v kmetijskem gospodarstvu v obliki spletne aplikacije. Funkcionalnost je razdeljena na tri različne nivoje uporabe. Največji dostop imajo svetovalci, ki imajo možnost priprave in urejanja kalkulacij in izdelavo proizvodnih načrtov, katere lahko med seboj tudi primerjajo. Srednji nivo je namenjen kmetijskim gospodarstvom, katerim omogoča osnovni pregled kalkulacij in možnost samostojne izdelave proizvodnih načrtov. Zadnji nivo uporabe je namenjen študentom in profesorjem, ki lahko opravijo študijske verzije kalkulacij, namenjene za potrebe simulacij.

Na voljo je še oblika dostopa za širšo javnost, ki omogoča osnovne preglede kalkulacij in njihov izpis.

Farm Manager se uvršča med infrastrukturo, ki jo vsem omenjenim uporabnikom nudijo za najem v sklopu projekta EDIH DIGI-SI. Kontaktirajte jih na info@farm-manager.si.

Konferenca EDIH DIGI-SI Community Days

Decembrska konferenca je bila prizorišče za uprizoritev, kako lahko evropsko digitalno inovacijsko stičišče pomaga podjetjem na poti preobrazbe. Osrednja govorka Lise-Ann Sheahan iz podjetja Irish Manufacturing Research je predstavila sodelovanje z EDIH FactoryxChange, in kako spodbujajo digitalno povezovanje, medsebojno podporo in prenos dobrih praks. Svoje mesto pod žarometom si je prislužil tudi projekt ADMA TranS4MErs, v katerem sodeluje tudi Univerza v Mariboru, s katerim želijo demokratizirati znanje oziroma pomagati MSP-jem izvesti uspešno digitalno transformacijo.

Konferenca je gostila tudi tekmovanje Izziv digitalnih inovacij, kjer je žirijo navdušila inovacija L-POR zagonskega podjetja mPOR. L-POR je visokofrekvenčni elektroporator HF-EP, ki lahko pomaga pri kemoterapijah in genski terapiji, ne da bi pri tem povzročil nelagodje in bolečine pri pacientu.

Predstavil se je tudi projekt AI REGIO, ki spodbuja integracijo digitalnih inovacij z evropskimi proizvodnimi MSP-ji z namenom povečanja konkurenčnosti.

Več o delovanju konzorcija EDIH DIGI-SI si lahko ogledate na spletni strani www.digi-si.eu.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Za več informacij so vam na voljo pri ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več