Računalništvo, telefonija
21.03.2011 15:54

Deli z drugimi:

Share

Konec papirnatih knjig je le še vprašanje časa

Tiskana knjiga ali elektronska knjiga? To je zdaj vprašanje!
Tiskana knjiga ali elektronska knjiga? To je zdaj vprašanje!

Nicholas Negroponte, idejni oče najcenejšega prenosnega računalnika na svetu, je trdno prepričan, da bo konec leta 2015 le še zanemarljivo število tistih, ki bodo za izobraževanje in kakovostno preživljanje prostega časa uporabljali papirnate knjige. Čeprav mnogi v to napoved še vedno ne verjamejo, temu v prid kažejo najnovejši podatki ameriškega združenja založnikov. V letošnjem januarju je bilo namreč prodanih kar dobrih 115 odstotkov več elektronski knjig kot v enakem obdobju lani.

Trgovci onkraj luže so januarja letos s prodajo elektronskih knjig ustvarili za kar preračunanih 49,5-milijonov evrov prometa. V enakem obdobju lani so z njimi ustvarili zgolj preračunanih 23-milijonov evrov prometa. Povpraševanje po papirnatih knjigah je pričakovano upadlo. Ameriški trgovci so namreč v mesecu januarju s prodajo klasičnih knjig ustvarili le za preračunanih 34 milijonov evrov prometa. V enakem obdobju lani so z njimi ustvarili slabih pet milijonov evrov več prometa (preračunanih 39 milijonov evrov).

Ameriško združenje založnikov meni, da so za izjemen uspeh prodaje elektronskih knjig najbolj zaslužni bralniki elektronskih knjig. Ti so namreč postali že dovolj kakovostni, da lahko z njimi ob kavici, v prostem času ali pred spanjem preberemo dober roman, kriminalko ali celo strokovno literaturo. Ker si na trg počasi utirajo pot še barvni bralniki elektronskih knjig, ameriško združenje založnikov ocenjuje, da bo prodaja tiskanjih knjig v letošnjem letu upadla za več kot polovico. Kot vse kaže se papirnatim knjigam v bližnji prihodnosti dejansko piše črna prihodnost. No, vsaj onkraj luže.


Prijavi napako v članku