Računalništvo, telefonija
22.11.2017 10:28
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Komplet za mlade izumitelje proizvajalca Makeblock

Komplet za mlade izumitelje proizvajalca Makeblock
Komplet za mlade izumitelje proizvajalca Makeblock

Podjetje PSE poslovne komunikacije d. o. o. je poleg prodaje in storitev telekomunikacijskih storitev pred nekaj meseci začelo s prodajo Makeblock izdelkov. Trenutno so najbolj aktualni izobraževalni kit kompleti, kot sta robota mBot in mBot Ranger, ki ga s pomočjo navodil sestavite v želeno obliko. Poleg tega ponuja tudi matično ploščo Makeblock Orion, na katero lahko priklopite kar 12 senzorjev in aktuatorjev, kateri so barvno označeni in omogoča lažje povezovanje na ploščo.

Predstavitev strojne opreme Makebelock Orion ter pripadajoči senzorji in aktuatorji

Makeblock Orion je nadgrajena nadzorna plošča Arduino UNO. V osnovi ima plošča prilagojene vhode za priključitev dveh enosmernih motorjev, sinhroni serijski komunikacijski vmesnih SPI in 8 RJ25 vhodov, ki so zaradi lažjega povezovanja elektronskih modulov barvno označeni. Maksimalna izhodna moč plošče je 36 W (3 A), kar omogoča priključitev štirih enosmernih motorjev. Enega izmed motorjev, ki ga uporabimo iz kompleta, je Me 130 DC motor. Lahko uporabimo priloženo vetrnico, ki jo pritrdimo na sam motor. Na ploščo lahko priključimo 9g Micro Servo motor s Me RJ25 adapterjem, katerega otroci in najstniki največkrat uporabijo za programiranje rampe ali mehanizem za hranjenje akvarijskih rib. Na adapter Me RJ25 tudi priključimo temperaturni senzor z vgrajenim čipom DS18B20, kater je sestavljen iz vodoodporne sonde. Območje merjenja temperature je od -55 °C do +125 °C z natančnostjo ±0.5 °C. V kompletu dobimo tudi nekaj osnovnih senzorjev, kot je Me ultrazvočni senzor za merjenje razdalje, Me svetlobni senzor, Me zvočni senzor in Me PIR senzor gibanja, ki zaznava prisotnost. Ostale elektronske komponente, ki popestrijo programiranje, je Me prikaz s 7 segmenti v rdeči barvi, Me potenciometer, ki mu lahko spreminjamo napetost od 0 do 5 V, Me igralna palica in Me RGB LED diode.


Programska oprema plošče Makeblock Orion

Nadzorna plošča je podprta s programsko opremo Arduino IDE, katere ima že prej pripravljene primere in knjižnice za vse elektronske komponente Makeblock. Tako se lahko z malo truda posameznik nauči programirati v programskem jeziku C. Na voljo, so tudi ostali brezplačni programi ArduBlock ali mBlock, kjer se programira grafično.


Nadgradnja kompleta

Vse komponente iz navedenega kompleta lahko naredite svojo strukturo iz eloksiranega aluminija. Lahko naredite čisto svoj robot ali dokupite komponente in ustvarite robota Makeblock Starter Robot Kit. Dobra lastnost nadzorne plošče Makeblock Orion je, da je kompatibilna z vsemi Arduino ploščami in vsemi Lego-vimi komponentami. Več o ponudbi si lahko ogledate na spletni strani: www.itshop.si/217-makeblock.


Prijavi napako v članku